کلمه،لوبیای سحر آمیزی است که وقتی وارد ذهن می شود، ناگهان سبز می شود و سر به آسمان می کشد

تاریخ انتشار:
رئیس اداره آموزش مرکز آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی گفت: تصور ما این است که وقتی تصویری وارد ذهن ما می ­شود مثل این است که یک کپی از روی آن گرفته باشیم، فکر می­ کنیم یک انتقال ساده رخ داده است، یعنی ما آن را از قفسه کتاب وارد قفسه ذهن ...
حجت الاسلام حقیقت

به گزارش بلاغ،حجت الاسلام حقیقت رئیس اداره آموزش مرکز آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی قم که در جمع دانش پژوهان مرکز در توضیح آیات شریفه سوره ابراهیم «‏ أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاء(24) تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا وَيَضْرِبُ اللّهُ الأَمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ(25) وَمَثلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِن فَوْقِ الأَرْضِ مَا لَهَا مِن قَرَارٍ(26)‏ يُثَبِّتُ اللّهُ الَّذِينَ آمَنُواْ بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الآخِرَةِ وَيُضِلُّ اللّهُ الظَّالِمِينَ وَيَفْعَلُ اللّهُ مَا يَشَاءُ ‏(27) » گفت : ما می توانیم به هر کلمه ­ای حیات ببخشیم، اما نمی توانیم هر کلمه­ ای را از ذهن خود حذف کنیم . شاید آن فکر و آن کلمه ما را حذف کند. ما نمی توانیم هر پیامی را از ذهن خود بیرون بیندازیم بسیاری از از پیام ها وقتی به ذهن می آیند سالها در ذهن می مانند و فعالیت می­ کنند. کلمه بد مانند همسایه بد است، که به این راحتی از محله ما بیرون نمی رود.

وی در ادامه ضمن تشویق طلاب به تدبر در آیات قرآن افزود: گاهی انسان به کلماتی حیات می بخشد که خودش هم نمی تواند آنها را کنترل کند و به عکس این کلمات هستند که او را کنترل می کنند و برایش مشکلات جدی به وجود می آورند. انسان امروز به راحتی خودش را در اختیار کلمات قدرتمند و مخرب قرار می دهد و به راحتی تخریب می شود. این نکته بسیار مهم است که ما قادر به کنترل هر پیامی نیستیم . بسیاری از پیام ها قدرتشان  از ما بیشتر است. دراین موارد آنها هستند که ما را کنترل می­ کنند . هر انسانی توانایی برخورد با هر کلمه ­ای را ندارد . بعضی از پیام ها قاتل هستند و به محض ورود به ذهن صاحب خانه را به قتل می ­رسانند.  

رئیس اداره آموزش مرکز آموزشهای کاربردی دفتر تبلیغات اسلامی ادامه داد: کلمه لوبیای سحر آمیزی است که وقتی وارد ذهن می ­شود، ناگهان سبز می­شود و سر به آسمان می­ کشد. تصور ما این است که وقتی تصویری وارد ذهن ما می ­شود مثل این است که یک کپی از روی آن گرفته باشیم، فکر می­ کنیم یک انتقال ساده رخ داده است، یعنی ما آن را از قفسه کتاب وارد قفسه ذهن کرده ­ایم. در حالی که کلمه در کتاب مرده است و در ذهن زنده می­ شود . دو کتاب که بر علیه هم نوشته شده ­اند در کتابخانه در کمال آرامش کنار یکدیگر قرار می ­گیرند، اما همین که به ذهن می ­آیند روی هم شمشیر می­ کشند و جنگی شروع می­ شود و انسان دچار تعارض و درگیری می­ گردد.

وی گفت: از نگاه قرآن کریم ذهن با صفحه کتاب خیلی فرق دارد کلمات در کتاب به صفحات چسپیده­ اند و نمی­ توانند حتی یک میلی متر حرکت کنند ولی وقتی به ذهن می­ رسند آزادند و مانند کبوتری پرواز می­ کنند. کلمه در ذهن درست شبیه یک موجود زنده عمل می ­کند. یک ایده، یک پیام، یک تصویر، یک فیلم و یک کلمه می­ تواند در ذهن رشد کند و روز به روز بزرگتر شود . کلمه می ­تواند افکار دیگر را شبیه خودش کند و می ­تواند کلماتی را که با او شباهت ندارد ضعیف کند. پیام اگر احساس کند ضعیف است در ذهن مخفیانه زندگی می­ کند. درون انسان مسیحی است که به کلمات حیات می بخشد . در ذهن همه چیز زنده است.کلمات با ما حرف می­ زنند و زندگی می­ کنند . کلمه انرژی دارد و با همان انرژی مشغول کار می­ شود و می ­تواند به ما انرژی و قدرت بدهد. پیام می ­تواند تکثیر شود و اندیشه­ های مشابه خودش را ایجاد کند. کلمه با پیام­های مخالف مبارزه می­ کند و با پیام های همسو متحد می­ شود. کلمه مانند یک درخت زنده است و مانند یک درخت، بزرگ و تاثیر گذار. ایشان خطاب به طلاب و دانش پژوهان گفتند تا زمانی که کلمه را در ابعاد حقیقی خودش نبینیم نمی ­توانیم تصور صحیحی از تاثیرات مهم آن داشته باشیم . از نظر حکمای اسلام،  علم، کلمه و پیام، مادی نیستند بلکه وجودی مجرد دارند، وجودی که همه خواص یک موجود زنده را دارد، خواصی از قبیل حیات و ادراک.

حجت الاسلام حقیقت در ادامه تاکید کرد: قرآن کریم کلمات را مانند درخت زنده و سرشار از حیات می بیند، ولی ما هنوز کلمات را مرده می­ بینیم. وقتی کتاب می خوانیم احساس نمی­ کنیم موجودات زنده­ ای را به ذهن خود دعوت می­ کنیم و مهمانان جدیدی وارد اتاق پذیرایی ما می شوند. کلمه زنده است، کلمه در ذهن ذخیره نمی شود کلمه در ذهن زندگی می­ کند و هر کلمه­ ای مشغول کاری می ­شود نه تنها پیام­ها در ذهن ما زندگی می­ کنند، بلکه ما هم با آنها زندگی می­ کنیم از همین رو در مثنوی آمده است : کسی که به ذهن شما می­ آید مهمان شماست از آنها خوب پذیرایی کنید، مثل این است که خودش مهمان شما شده است. ایشان در ادامه افزودند؛ بخش مهمی از زندگی ما ارتباط و همنشینی با صورت های ذهنی است . همانطور که در بدن ما موجودات بسیاری زندگی می­ کنند در ذهن ما هم موجودات بسیاری مشغول زندگی هستند با دیدن هر تصویر موجود زنده­ ای به شهر ذهن ما قدم می­ گذارد و زندگی جدیدی را آغاز می­ کند. قرآن کریم در آیات 24و 25 سوره ابراهیم می فرماید: کلمه پاک مانند درخت پاکی است که ریشه های آن ثابت و شاخه های آن در آسمان است و هر لحظه به اذن پروردگار میوه می دهد... .آری کلمه پاک آن قدر بزرگ است که شاخه های آن در دل آسمان قرار دارد . کلمه ریشه دارد، ریشه­ ای که به ما ثبات و آرامش می ­دهد، چنان که در آیه بعد می فرماید : خداوند به وسیله کلمه ثابت به اهل ایمان ثبات می دهد. آری از نگاه قرآن کریم ثبات و آرامش انسان به وسیله کلمات تامین می شود. همانطور که اضطراب و بی قراری او هم محصول کلمات است این کلمات هستند که به او شکل می دهند . گویا ساختمان انسان بر روی کلمات بنا شده است.

وی از نگاه قرآن کریم و روایات اهل بیت – علیهم اسلام- غذای اصلی انسان را کلمه خواند و گفت: از امام باقر- علیه السلام- سوال شد: غذای انسان چیست ؟ ایشان فرمودند: دانشی است که از دیگران فرا می گیرید. ایشان در بخش پایانی سخنان خود تاکید کردند، امروزه سیلی از پیام های نگران کننده در ذهن ما جریان دارد این پیام ها به هرجا می­ رسند آنجا را هم رنگ خودشان می­ کنند. پیام­های تیره ذهن را تیره می­ کنند. پیام­ های بیقرار انسان را بی قرار می­ کنند. بسیاری از احساسات منفی ما در این پیام ها ریشه دارد. اگر می­ خواهیم این احساسات کاهش پیدا کنند باید ورود این پیامها را کاهش دهیم. تا این پیام ها بدون هیچ مانعی به ذهن ما می ­آیند، وجود احساسات منفی طبیعی است. ریشه دردهای ما در پیام هایی است که به ما می رسد و ما کمتر از این زاویه به پیام ها نگاه می کنیم. به قول مولوی: فکر شیرین مرد را فربه کند. چیزی که انسان را چاق ، فربه و سرزنده می کند، فکر شیرین است.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.