دکتر نجفی سولاری در گفتگو با بلاغ(۲)؛

باید از فضای مجازی به عنوان یک نعمت بهره‌مند شد

تاریخ انتشار:
دکتر نجفی سولاری با اشاره به توانمندی نیروی های متخصص داخلی در طراحی نرم افزارهای بومی گفت: باید از فضای مجازی به عنوان یک نعمت در جهت مطلوب بره‌برداری کنیم.
دکتر حسن نجفی سولاری

دکتر حسن نجفی سولاری، استاد دانشگاه و مشاور معاونت مجازی صدا و سیما در گفتگو با خبرنگار بلاغ؛ به توضیحاتی پیرامون فضای مجازی پاک و محورهای آن پرداخت که بخش دوم این مصاحبه در ادامه درج می گردد:

آیا در کشور برای ایجاد اینترنت ملی زیرساخت های مناسبی پیش بینی شده است؟
زیرساخت پیش‎بینی شده است، ولی هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است. در طرح برنامه بیست ساله نظام، که افق سال 1404 می باشد؛ مقرر شده بود که زیر ساخت ملی و شبکه ملی اطلاعات برای همه مطمئن، ارزان و پایدار برقرار شود و در شورای عالی فضای مجازی نیز مصوب شده است. ولی هنوز تا آن زمان راه زیادی است.

آیا نیروی توانمند و مستعد داخلی می تواند نرم افزارهای مشابه یا برتر از نرم افزارهای غربی در بخش شبکه های اجتماعی و...را پشتیبانی کند؟
از نظر تحصیلات تکمیلی دوره‎های کارشناسی ارشد و دکترا به میزان بسیار زیادی کادرسازی کردیم. یک از قوت های ما همین حوزه نیروی انسانی  است. نیروهای بسیار توانمندی داریم. مصداق و نمونه آن، خیلی از فارغ‎التحصیلان می باشد که وقتی حمایت شدند کارهای بزرگی انجام دادند. مثل تولید بازی‎های رایانه‎ای، تولید نرم افزارها و اپلیکیشن‎های موبایل و هر وقت مورد توجه قرار نگرفتند یک مهاجرتی از این نیروی متخصص به خارج از کشور واقع شده که همان جا هم کارهای بزرگی انجام دادند ولی در خدمت مجموعه نبوده است.

راهکار شما برای رسیدن به فضای مجازی مطلوب چیست؟
رسانه فضای مجازی مطلوب، وقتی است که همه کسانی که در این فضا قرار دارند به تکامل برساند. وقت خود را هدر ندهند و بیهودگی وجود نداشته باشد. از فضای مجازی به عنوان نعمت استفاده کنند. هر گاه انسان‎ها در این فضا احساس کمال و رشد کردند آن موقع فضای مجازی، مطلوب است. ولی تا آن زمان فاصله ی زیادی داریم. باید تا زمان رسیدن به آن نقطه ی مطلوب هدف گذاری‎های پایین‎تری استفاده کنیم، به گونه ای که میزان تخریب و میزان ناهنجاری فضای مجازی کمتر باشد و میزان مطلوبیت فضای مجازی بیشتر باشد.

جایگاه زیرساخت های بومی در حمایت از فعالیت های فرهنگی اینترنتی چیست؟
تکنولوژی فناوری اطلاعات و ارتباطات، موتور محرک برخی از صنایع مانند فناوری نانو، بیو، شیمی و علوم انسانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات شده است. این فضا تسهیلات زیادی برای فرهنگ، آگاه‎سازی و اشاعه فرهنگ اصیل اسلامی ایرانی در جامعه دارد. اینترنت یک نعمت است، به شرط آن که این فضا پاک باشد.

فضای مجازی فعلی کشور را چطور ارزیابی می فرمایید؟
ناهنجاری‎هایی مشاهده می‎کنیم و آسیب هایی که گزارش می‎شود که البته این به معنای آن نیست که هیچ کاری انجام نشده است. بیش از ششصد هزار سایت به زبان فارسی داریم و 44 کشور دنیا تولید محتوای فارسی انجام می‎دهند.
در ایران افراد زیادی داریم که در حوزه فضای مجازی کارهای نرم‎افزاری و خدمات‎دهی خوبی را انجام می‎دهند. تسهیلات زیادی برای مردم از طریق فضای مجازی ایجاد شده است. در کل در برخی حوزه ها نسبتا خوب عمل کردیم و در بخش هایی متاسفانه ضعف داریم و دچار گرفتاری شدیم.

آیا تاکنون در جهت بومی سازی فناوری های نوین اقدامات موثری صورت گرفته است؟
شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت مقدمات آن شروع شده است. مراکز تبادل ترافیک داده مجهز شده است. دیتا سنتر و سرورهای آن ایجاد شده است، که ابرهای مختلف و محتوایی ایجاد کند. در حوزه محتوا کارهای نسبتا خوبی انجام شده است. به عنوان مثال صدا و سیما، به دنبال تبدیل محتوای سینمایی و آرشیوها برای فضای مجازی است. تقریبا همه روزنامه‎های کشور دیجیتال شده‎اند و در این فضا جریان دارند. بخش عمده‎ای از نرم افزارهای غیر بومی با کنترل و نظارت فعال هستند. اما تا رسیدن به آن نقطه‎ی مطلوب خیلی فاصله داریم.
راهکار پیشرفت، این است که اولا در سطح شورای عالی فضای مجازی باید تصمیماتی اتخاذ شود. سرعت عمل بیشتری در تدوین برخی راهبردها انجام شود. در سطح دولت باید حمایت‎ها و نظارت‎های بیشتری صورت پذیرد. در سطح بخش عمومی و بخش خصوصی که  عمدتا لایحه‎های فضای مجازی می شوند باید گرایش بومی افزایش پیدا کند و سرمایه‎گذاری بیشتری صورت پذیرد. جذب سرمایه خارجی در بخش عمومی و خصوصی برای ایجاد زیرساخت محتوا و سرویس فراهم شود و در حوزه مردمی توقع می‎رود که رسانه‎ها، آموزش و پرورش، وزارت علوم، نهادهای فرهنگی و سازمان تبلیغات اسلامی، روی سواد رسانه‎ای مردم کار بیشتری انجام دهند، که ما در بومی سازی این صنعت بتوانیم موفق عمل کنیم.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.