رییس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی:

احکام عصاره احادیث و روایات است

تاریخ انتشار:
حجت الاسلام فلاح زاده با بیان این که بسیاری از مسائل احکام نیز معارف قرآنی محسوب می شود، گفت: مباحث لازم در ماه رمضان باید از قرآن باشد، ولی احکام همان عصاره احادیث و روایات است که از طریق فقهای بزرگوار به دست ما رسیده است.

به گزارش خبرنگار بلاغ، حجت الاسلام محمدحسین فلاح زاده رییس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی در پنجمین جلسه از سلسله نشست های طلیعه رمضان که عصر چهارشنبه در سالن همایش های غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد گفت: افزون بر موضوعات فقهی مطرح در ماه مبارک رمضان و خطبه شعبانیه، خطبه رمضانیه را نیز مطالعه کنید که نکات بسیار برجسته ای در آن بیان شده است.
وی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب خاطر نشان کرد: رهبر معظم انقلاب روزی خدمت خود من فرمودند که احکام روزه را هر سال بگویید حتی اگر مخاطبان شما همان مخاطبان سال قبل باشد، چرا که خیلی از مسائل آن در طول سال فراموش می شود، در ماه مبارک رمضان به دلیل حضور بیشتر مردم در مساجد و نمازهای جماعت بحث های فقهی نماز نیز اهمیت زیادی دارد.
حجت الاسلام فلاح زاده با بیان این که افعال مکلفین بسیار زیاد است و احکام از آغاز تولد تا پایان حیات ادامه دارد افزود: هر موضوع شرعی احکامی دارد و هیچ حکم بدون موضوعی وجود ندارد.
رییس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی با بیان این که شناخت موضوع پایه و اساس حکم و فتوا است خاطرنشان کرد: تسهیل و تسریع در فتوای مراجع و این‌که در کوتاه‌ترین زمان ممکن فتوا را صادر کنند از اهداف موضوع شناسی فقهی است.
وی در تعریف موضوع شناسی احکام فقهی ادامه داد: موضوع شناسی برای مسائلی است که ابهام دارند تا مکلفین بتوانند وظیفه خود را به درستی بشناسند و سردرگم نشود.
حجت‌الاسلام والمسلمین فلاح‌زاده به اهمیت شناخت موضوع پرداخت و گفت: ضرورت شناخت موضوعات به جهت تبدیل به تغییری است که در طول زمان در موضوعات صورت می‌گیرد و موضوعات جدید پدید می‌آید.
رییس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی خاطرنشان کرد: بحث موضوع‌شناسی یاری رساندن به فقها و همچنین تسهیل برای مکلفان است، امروز بسیار از فتواهایی که از طرف مراجع صادر می‌شود دارای احتمالات مختلفی است و این مسئله موجب می‌شود که مکلفان با مشکل و سختی مواجه شوند.
حجت الاسلام فلاح زاده غفلت در مسائل سیاسی جامعه را صلاح ندانست و گفت: غفلت از مسائل سیاسی جامعه صلاح نیست، ولی چه مقدار مطلب سیاسی باید در منابر گفته شود؟ همچنین مخاطب هم باید شناخته شود؛ این که در یک روستای کوچک فقط از مسائل سیاسی و بین المللی روز بگوییم و به مطالب دیگر توجه نداشته باشیم تأثیری نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: در حال حاضر موضوعات و مسائل مختلفی مطرح شده است که در گذشته وجود نداشت، اما امروز در زندگی انسان‌ها نقش دارد؛ به عنوان مثال، تلفن همراه در گذشته وجود نداشت ولی در حال حاضر همه مردم از آن استفاده می‌کنند، بنابر این نحوه کار و بهر‌برداری از آن دارای حکم شرعی است، یعنی موضوعی است که می‌تواند مصداقی برای احکام شرعی باشد.
رییس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی با بیان این که قریب به هفتاد درصد سؤال های مردم از مرکز پاسخگویی به سؤالات دینی سؤالات فقهی است، افزود: نماز اول وقت و نمازهای مستحبی یکی از برکات ماه مبارک رمضان است، چرا که اگر فردی اجمالا تدینی به نوافل پیدا کند واجباتش ترک نمی شود.
وی یکی از علل خمس و زکات ندادن مردم را درست بیان نشدن احکام دانست تصریح کرد: یکی از علل خمس و زکات ندادن مردم همین است که احکام آن درست بیان نشده است و روح تقلید در آن با راهنمایی مردم به اعمال مستحب ایجاد نشده است.
حجت الاسلام فلاح زاده با اشاره به اهمیت بیان احکام فقهی مطرح در قرآن افزود: اخیرا با یک سری از دوستان بحث تفسیری را با محوریت تفسیر فقهی شروع کردیم، به تعبیر برخی از بزرگان بیش از 500 آیه فقهی داریم که بسیاری از آن ها قابل استفاده برای سبک زندگی و مطالبی از این دست بوده و برای بیان در منابر و محافل ماه مبارک رمضان اهمیت دارد.
وی با اشاره به این که آن چه تغییر می‌کند احکام نیست، بلکه موضوعات است گفت: برخی تصورشان این است که احکام هم باید تغییر پیدا کند تا هماهنگ با زمان پیش برود و نیازهای جامعه را برطرف کند، در صورتی که ما احکام ثانویه داریم که در مواقع اضطراری برای افراد خاص و در موقعیت خاص مشخص می‌شود و این نشان دهنده پویایی فقه است.
رییس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی با بیان این که نباید از بیان دسیسه های دشمن در منابر غفلت کنیم، گفت: دشمن چندین سال است که جنگ اقتصادی را علیه ما شروع کرده است و رهبر معظم انقلاب نیز چندین سال است که اسامی سال ها را با عناوین اقتصادی می گذارند، حال ما موضوعات منبرهایمان چقدر به این سمت و سو است.
وی با اشاره به نام گذاری سال های اخیر توسط رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: اصل وجوب کسب و کار به مناسبت سال رونق تولید از موضوعات بسیار مهم قابل طرح در ماه مبارک رمضان است و در مسائل فقهی داریم که اگر کسی راه درآمدش در کسب و کار باشد، این مسأله بر او واجب است و بیکار ماندن و هزینه برای جامعه تراشیدن جایز نیست.
حجت الاسلام والمسلمین فلاح زاده با بیان این که در ارتباط با مسائل اقتصادی در اسلام روایات زیادی وجود دارد، تصریح کرد: از جمله این که در روایت داریم، عده ای نزد پیامبر گرامی اسلام(ص) از جوانی تعریف می کردند، حضرت سؤال کرد که آیا این جوان کسب و کاری دارد، مردم گفتند که خیر او بیکار است؛ پیامبر فرمود: این جوان از چشم من افتاد، بنابراین ما احادیث پرمعنا و کاربردی زیاد داریم که می توانیم از آن ها نیز در منبرها و محافل سخنرانی استفاده کنیم.

گزارش تصویری

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.