با بیان یافته هایی از سالها وعظ و خطابه؛

کتاب «پله های منبر» منتشر شد

تاریخ انتشار:
در این اثر، که به همت گروه تولید محتوا معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی منتشر شده، شیوه های تبلیغ و سخنرانی دینی بر اساس تجربه ها و توصیه های 7 تن از وعاظ و سخنرانان مطرح کشوری تهیه و تدوین شده است.

به گزارش بلاغ، گروه تولید محتوا معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم کتاب «پله های منبر(یافته هایی از سال ها وعظ و خطابه)» را منتشر کرد.

تبلیغ، اساسی ترین رکن در دعوت تنشگان کمال به سوی فضایل الهی و انسانی است و مبلّغ، عهده دار ایفای این وظیفه بزرگ است. با توجه به اهمیت تبلیغ و آثار و برکات این امر مهم در معرفی و گسترش دین مبین اسلام، بهره مندی از تجربه های مبلغان نمونه و موفق در حوزه تبلیغ دینی، بسیار ضروری و مفید است. بدان امید که خوانندگان گرامی و طلاب مبلغی که قصد تبلیغ و سخنرانی در منابر را دارند، بهره کافی را از این تجربه ها و آموزه ها سازنده ببرند و با آگاهی بهتر، به امر حیاتی تبلیغ همت گمارند.

توسط معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، نشست هایی را با عنوان «انتقال تجربیات تبلیغی» با حضور مبلغان بنام کشور، حجج اسلام آقایان محسن قرائتی، حسین انصاریان، ناصر رفیعی محمدی، سید حسین حسینی قمی، حسین گنج، علی نظری منفرد و محمدحسین فلاح زاده برگزار شد که در این نشست ها، این اساتید ارجمند به بیان برخی از اصول و شیوه های تبلیغ و تجربه های خویش در این باره پرداختند.

اثر پیش رو که طی هفت فصل سامان یافته، شیوه های بنیادین منبر و سخنرانی دینی را بر اساس تجربیات این افراد به زبانی ساده و روان تدوین نموده و موضوعات و مباحث مربوط به تبلیغ را ارائه کرده است.

از جمله ویژگی های کارآمد این کتاب، آن است که هریک از این مبلغان نمونه و فرهیخته بر خی از موضوعات کلیدی و منابع پیشنهادی خود را نیز که در امر تبلیغ بسیار لازم و راهگشاست، معرفی نموده اند.

ساختار کتاب:

این اثر در هفت فصل به بیان تجربه ها و توصیه هایی از خطبای توانای کشوری در باب تبلیغ اعم از مهارت های تبلیغی، ویژگی های مبلغ راستین، شیوه های اثر بخش و نکات کاربردی درباره منبر و... می پردازد.

در فصل اول این اثر، تجربه ها و توصیه های تبلیغی حجت الاسلام والمسلمین انصاریان اعم از اهمیت و ارزش مبلغ و تبلیغ، تبلیغ دین با عمل، حسن خلق مبلغ، حکایت سید محمدحسن غیب شاه، تأثیر آیات و روایات بر نفوس مردم، آسان گیری و بیان تدریجی احکام، توسط و بیان مصیبت امام حسین(ع)، منبرهای کوتاه، مخاطب قرارن دادن مردم و معرفی منابع و موضوعات پیشنهادی و... آمده است.

فصل دوم کتاب «پله های منبر»، به تجربه ها و توصیه های تبلیغی حجت الاسلام والمسلمین سیدحسین حسینی قمی در مسأله تبلیغ پرداخته شده که مشتمل بر تلاش برای منبری شدن، انتخاب سبک مناسب در منبر، تقلید در منبر، ارائه مطالب نو، روضه خواندن، کوتاه بودن سخنرانی و رعایت شرایط مکانی، مطالعه برای منبر، اولویت تفسیر موضوعی نسبت به تفسیر ترتیبی، ضبط جلسات و منابع و موضوعات پیشنهادی و... است.

معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در سومین فصل از این اثر، به تجربه ها و توصیه های تبلیغی حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی محمدی از جمله منبر رسانه ای بی نظیر، ارائه سخنرانی و روضه مستند، کوش دادن به منبر دیگران، بیان نکات جدید و پرهیز از مطالب تکراری، داشتن سبک مشخص در منبر، اهمیت تبلیغی غیر رسمی، جایگاه شعر در منبر، اهمیت فیش برداری، انذار و تبشیر توأمان و... می پردازد.

کتاب «پله های منبر» تجربه ها و توصیه های تبلیغی حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی را در قالب فصل پنجم تبیین می کند که برخی از این توصیه ها عبارت از اهمیت قرآن و تفسیر، نگاه جدید به قرآن، قرآنی و ظریف صحبت نمودن، تبلیغ در مناطق گمنام، تبلیغ همسو با رضایت امام زمان(عج)، نپرداختن به مسائل غیرمبتلابه، استفاده از لحظات ناب برای تبلیغ، نترسیدن در بیان احکام الهی، تسلط بر منبر و داشتن مطالعه است.

فصل ششم این اثر به تجربه ها و توصیه های تبلیغی حجت الاسلام والمسلمین حسین گنجی اختصاص یافته که از جمله این توصیه ها می توان به مغرور نشدن به تعریف مردم، توجه به اهل بیت(ع)، طولانی نبودن منبر، بی توجه بودن به تعداد جمعیت، پرهیز از تقلید محض در سخنرانی، توجه به همه ابعاد اسلام و هم رنگی و همراهی با مخاطب، اشاره کرد.

ششمین فصل از کتاب «پله های منبر» برگرفته از تجربه ها و توصیه های حجت الاسلام والمسلمین علی نظری منفرد است که برخی از این توصیه ها مشتمل بر توجه به خطابه در کنار دروس حوزوی، شیوه روضه خوانی، چینش مطالب منبر، شیوه بیان احکام شرعی، منبر کوتاه، تقلید از منبرهای دیگر، آمادگی همیشگی است.

برشی از کتاب:

تبلیغ همسو با رضایت امام زمان(عج)

در آستانه سفری تبلیغ، جمعی از منبری ها در خانه اقای فلسفی جمع شدند و از ایشان خواستار نصیحتی شدند. ایشان سرشان را پایین انداخت و بعد از تأملی، سر را بالا کرد و گفت: منبری ها خودتان روی منبر می گویید: امام حسین(ع) را کشتند و اهل بیتش را اسیر کردند. یکی از اصحاب امام حسین(ع) در دربار یزید فرمود: ای یزید! اگر اکنون رسول الله(ص) در را باز کند و بیاید و ببیند زینب کبری(س) اسیر است، تو که می گویی مسلمان هستم، چه گمان می بری؟ شما نیز هر وقت منبر می روید، این را به خاطر داشته باشید که: «ما ظَنُّکَ بِامامِ زمان(عج)»؛ یعنی به گونه ای حرف بزنید که اگر امام در مسجد را باز بکند و شما را بر بالای منبر ببیند، بگوید: احسنت.

داشتن آگاهی در منبر

خداوند متعال می فرماید: «لا تقف ما لیس لک به علم» از چیزی که به آن علم، دانایی و آگاهی نداری، پیروی نکن؛ چه برسد به این که مردم را به پیروی از آن دعوت کنی یا برای مردم بیان کنی. روایتی نیز در این باره داریم که «لا تقل ما لا تعلم»: چیزی را که نمی دانی و برای خودت حل نشده، نگو.

استفاده از لحاظ ناب برای تبلیغ

عالمی وقتی برای نماز میت می رفت، می گفت: میت اگر مرد است، کفنش را باز کنید. سپس، می گفت: مردم به این مرحوم نگاه کنید. چشم هایش بسته شده؛ اما شما چشم تان باز است، نگاه حرام نکنید. زبانش از کار افتاده؛ تا زبان کار می کند، حرام نگویید. آن عالم می گفت: پنج دقیقه آنجا صحبت می کنم؛ همه به مرده نگاه می کنند و می گریند و آن پنج دقیقه، اثرش از یک دهه سخنرانی بیشتر است. باید از صحنه های موجود، سخنرانی تولید کنیم.

منبرهای کوتاه

در روان شناسی ثابت شده کسی که خیالش راحت است، در نهایت یک ساعت می تواند حرف دیگران، آن هم حرف آرام را گوش دهد و بعد از یک ساعت، پس می زند. منبرهای پیامبر(ص) ده تا پانزده دقیقه یا بیشتر نیست و تنها منبر طولانی ایشان، در روز غدیر است؛ ولی پیامبر(ص) با همین منبر کوتاه، شخصیت انسان هایی مانند سلمان، عمار و یاسر را شکل داد.
مؤسسه بوستان کتاب وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کتاب «پله‌های منبر (یافته‌هایی از سال‌ها وعظ و خطابه)» تهیه و تدوین شده در گروه تولید محتوا معاونت فرهنگی و تبلیغی این دفتر را در ۲۱۲ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه به قیمت ۲۸۰۰۰ تومان روانه بازار نشر کرده است.

علاقه‌مندان جهت تهیه این کتاب می‌توانند به آدرس قم، چهار راه شهدا، فروشگاه مرکزی مؤسسه بوستان کتاب، و دیگر شعب این مؤسسه در تهران، مشهد و اصفهان و یا به آدرس اینترنتی این مؤسسه به نشانی www.bustaneketab.ir مراجعه کنند و یا با شماره تلفن ۰۲۵۳۱۱۵۱۱۸۷ و ۰۲۵۳۱۱۵۱۲۵۰ تماس حاصل نمایند.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.