آیت الله العظمی مکارم شیرازی؛

مرکز موضوع‌شناسی احکام پژوهش‌های علمی را به اطلاع مراجع برساند

تاریخ انتشار:
آیت الله مکارم شیرازی گفت: فقه مسائلی را که در محافل علمی بر خلاف عرف عام مطرح شود، نمی پذیرد.
مکارم

به گزارش بلاغ به نقل از حوزه، آیت الله مکارم شیرازی در دیدار مدیران مرکز موضوع شناسی احکام فقهی حوزه علمیه قم که در دفتر این مرجع تقلید برگزارشد اظهارداشت: آنچه مورد پذیرش فقه است در محافل علمی نیست؛ بلکه در عرف عام مطرح می باشد.

این مرجع تقلید اظهارداشت: فقیه به دلیل این که با موضوعات مختلف سرو کار دارد، فهمش در تشخیص موضوعات از عرف عام بیشتر است و دائماً با مسائل مختلف سروکار دارد، بنابراین به عنوان متخصص  در موضوعات ورود می کند و لو اینکه شأن او بیان احکام است؛ اما بر حسب شرایط زمان بر موضوعات هم تطبیق می کند.

معظم له به کتاب عروه اشاره کرد و گفت: بیش از 10 درصد مطالب «عروه» تطبیق موضوع است، چیزی که برخی می گویند کار فقیه نیست ولی من می گویم کار فقیه است.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به اعضای مرکز موضوع شناسی احکام فقهی حوزه گفت: نکته دیگری که باید به آن اشاره کنم وجود تضادهای موجود میان محافل علمی و عرف بازار است.

ایشان افزود: ما در جایی که بین محافل علمی و عرف بازار تضاد است، نمی توانیم بگوییم تابع هر چه محافل علمی می گویند هستیم؛ ما تابع عرف عام و عرف فهمیده هستیم.

این مرجع تقلید به حکم فقهی ماهی خاویار اشاره کرد و بیان داشت: ما از ماهی‌گیران 50 ساله، درباره فلس ماهی خاویار سوال کردیم، می گویند، فلس ندارد؛ اما به محافل علمی مراجعه کردیم می گویند ما با میکروسکوپ و ذره بین دیدیم که ماهی خاویار دارای فلس است، بطوری که اگر پارچه ای ابریشمی روی آن بکشید فلس ها به آن گیر می کنند و این حرف برای عرف قابل قبول نیست، عرف ذره بین و میکروسکوپ را قبول ندارد، در این گونه موارد نباید سراغ محافل دانشگاهی رفت.

معظم له تصریح کرد: باید دقت کنید، سراغ هر چیزی که محافل علمی و دانشگاهی بیان می کنند، نروید فقه؛ هر چیزی را که محافل دانشگاهی بیان می کنند و بر خلاف «عرف عام» است، نمی پذیرد.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی خطاب به مسئولان مرکز موضوع شناسی احکام فقهی گفت: شما باید یک مجله داشته باشید تا در هر موضوعی که به نتیجه رسیدید آن را در اختیار مراجع معظم، و محافل علمی قرار دهید تا از نتیجه زحمات شما مطلع شوند.

ایشان ادامه داد: اگر بر روی مرگ مغزی تحقیق، بررسی و پژوهشی انجام داده اید  نه تنها نتیجه، بلکه در صورت لزوم مراحل کار را برای اطلاع  منتشر و در اختیار محافل علمی و مراجع معظم تقلید قرار دهید و نظرات ایشان را چه موافق و چه مخالف جویا شوید.

این مرجع تقلید گفت: این اقدام به طور مسلم برای عده ای سند می شود و چه بسا عده ای هم مخالف باشند؛ ولی باید به صورت مجله ارائه کنید؛ دستاورد خود را لازم نیست حتماً به صورت کتاب ارایه دهید.

معظم له بیان داشت: باید با تلاش و همتی که دارید در زمینه کار خود جلب اعتماد کنید و امیدوارم روز به روز نظر آقایان را جلب کنید به طوریکه وقتی وارد شورای استفتاء می شویم از نظرات شما به عنوان نظر اهل خبره استفاده کنیم و حتی شما می توانید در موارد مختلف نظرات  بزرگان  را جویا شوید و مشورت بگیرید تا ان شاءالله به جایگاه مطلوب برسید.

خاطرنشان می شود در ابتدای این دیدار حجت الاسلام والمسلمین  فلاح زاده ، رئیس مرکز موضوع شناسی احکام فقهی حوزه، گزارشی از روند فعالیت های این مرکز ارائه کرد.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.