فصلنامه «وقف میراث جاویدان» منتشر شد

تاریخ انتشار:
وقف به عنوان بارزترین مصداق احسان، تعاون و عمل صالحِ ماندگار، خود منشأ خدمات علمی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در جامعه است.
وقف میراث جاویدان

به گزارش بلاغ به نقل از حوزه، هشتاد و ششمین شماره از فصلنامۀ «وقف میراث جاویدان» از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه منتشر گردید.

در این شماره شش مقاله در موضوعات وقفی به همراه استفتائاتی از مقام معظم رهبری حفظه الله ارائه گردیده است.

«نقش وقف در توسعه کالبدی شهرهای ایلخانی؛ نمونه موردی: تبریز، سلطانیه و اوجان» عنوان مقاله ای است که از سوی آقایان: دکتر حسن کریمیان و بهزاد مهدی زاده قلمی گردیده است.

در چکیدۀ مقاله یاد شده می خوانیم: بی تردید سنت حسنۀ وقف را می توان یکی از اثرگذارترین عوامل در شکل یابی، توسعه و پایداری شهرهای اسلامی به حساب آورد، در دورۀ ایلخانی به دلیل تسامح مذهبی پادشاهان و همچنین سیاست خاص آنان در گسترش فضاهای وقفی (به خصوص اوقاف دولتی)، آثار وقفیِ متعددی در بافت شهرها به وجود آمدند که گاهی شالوده شهر را سامان می بخشیدند.

به عنوان نمونه بخش قابل توجهی از هویت کالبدی شهرهای تبریز، سلطانیه و اوجان (در نزدیکی تبریز) به واسطۀ آثار و ابنیۀ وقفی شکل یافته بودند. این تأثیر تا بدان حدّ بود که شکل یابی و توسعه شهر اوجان با ایجاد یک مجموعه وقفی به نام ابواب البرّ (وقف خاصِ دورۀ ایلخانی) مرتبط می گشت.

عناوین مقالات ارائه شده شامل: «مدرسۀ مریم بیگم صفوی (علوی) خوانسار و موقوفات آن» به قلم محبوبه خسروی، «مدرسۀ شاهرخیه بسطام، استادان و وقفنامه آن» اثر آقایان دکتر محمد ابراهیم زارعی و سید هادی میرآقایی، «صاحب بن عباد واقفی بزرگ در عرصۀ فرهنگ و تمدن اسلامی» به قلم محمد حسین ریاحی و «نگرشی به منظر معماری امامزاده یحیی علیه السلام (همدان)» اثر زهرا پورشعبانیان می باشد.

«وقفنامه حاج میرهدایت الله ملک التجار زنجانی» عنوان مقاله ای است که از سوی پرستو قاسمی اندرود نگاشته شده است.

در چکیدۀ مقاله می خوانیم: یکی از مهم ترین انگیزه های انسان برای وقف، فارغ از آموزه های دینی و اخلاقی، میل به جاودانگی است؛ چرا که در بخشش هایی از این دست، انسان با در اختیار قرار دادن  قسمتی از دارایی های خود برای مردم، پس از مرگ، نام نیکی از خود به یادگار می گذارد و سهم خود را از حیات بعد از مرگ، حفظ می کند. وقف به عنوان بارزترین مصداق احسان، تعاون و عمل صالحِ ماندگار، خود منشأ خدمات علمی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در جامعه است.

این مقاله سعی دارد به معرفی یکی از واقفان دورۀ قاجار، زنجان به نام میرهدایت الله الحسینی ملقب به ملک التجار و وقفنامۀ وی بپردازد.

«نقد و معرفی» نیز عنوان مطلبی است که 16 مقاله را در بوتۀ نقد و معرفی قرار می دهد. ضمناً چکیدۀ مقالات نیز به زبان عربی و انگلیسی ارائه گردیده است.

هشتادو ششمین شماره از فصلنامۀ «وقف میراث جاویدان» به صاحب امتیازی سازمان اوقاف و امور خیریه منتشر شده است.

علاقمندان جهت تهیه فصلنامه به نشانی: تهران، خیابان حافظ، خیابان نوفل لوشاتو، کوی شهید واعظی، پلاک 10 مراجعه کرده و یا با تلفن: 66747815-021 تماس بگیرند.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.