نقش موثر مداخله افراد متخصص در کاهش بحران خودکشی

به گزارش خبرنگار بلاغ، به همت اداره کل تبلیغ تخصصی معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کارگاه «مداخله در بحران خودکشی» ویژه مبلغان منتخب اعزامی ماه مبارک رمضان با حضور نصیر عابدینی استاد مشاوره و روانشناسی در سالن رضوان برگزار شد.
عابدینی در ابتدای مطالب خود اظهار داشت: خودکشی به عنوان یک فرایند، شامل پنج مرحله «میل و آرزوی مرگ»، «افکار خودکشی»، «طرح ریزی»، «اقدام به خودکشی» و «خودکشی کامل» می باشد.
وی در ادامه به بیان عوامل خودکشی پرداخت و افزود: عوامل گوناگونی از جمله احساس درماندگی، ناتوانی در کنترل خشم، ابتلا به یک بیماری جدی، سابقه مشکلات روانی، فقدان و از دست دادن یکی از عزیزان و ... می تواند نقش بسزایی در اقدام به خودکشی افراد، ایفا نماید.
این استاد مشاوره و روانشناسی بیان کرد: عوامل خطر ساز در خودکشی در سه حوزه «زیستی-روانی»، «محیطی» و «فرهنگی-اجتماعی» فعال است که یک مبلغ موفق برای فعالیت در این عرصه باید در هر سه مورد از این عوامل، اطلاعات کافی داشته باشد.
عابدینی تصریح کرد: وجود خدمات بالینی مؤثر و مناسب برای اختلالات روانی، جسمانی و سوء مصرف مواد، دسترسی آسان به منابع مداخله ای و حمایتی برای دریافت كمك، روابط خانوادگی و اجتماعی مناسب، برخورداری از حمایت اجتماعی و برخورداری از باورهای مذهبي و فرهنگی كه بر ارزشمندی انسان و حفظ صیانت ذات متكی است می تواند یک فرد را از خطر خودکشی محافظت نماید.
وی در ادمه به تشریح اساس برنامه «بتا» پرداخت و گفت: حساس سازی افراد در فضای مدرسه و دانشگاه نسبت به مسایل و مصایب دیگران و در صورت لزوم «پرسش» از آنان درباره قصد خودکشی (و پس از پی بردن) «ترغیب» آنان برای کمک گرفتن و «ارجاع» آنان به منابع حمایتی از اصول برنامه «بتا» می باشد.
این استاد مشاوره و روانشناسی ادامه داد: برنامه بتا شامل سه مهارت «بپرس ... از شخص درباره خودکشی»، «ترغیب کن ... او را برای دریافت کمک» و «ارجاع بده ... شخص را به جای مناسب» بوده و این برنامه نوعی مشاوره یا درمان جهت آموزش همه افرادی که در معرض تشخیص نشانه های خطر و پیام های افراد خودکش هستند طراحی شده است.
عابدینی تصریح کرد: این یک باور نادرست است که ما فکر کنیم افرادی که واقعاً در خطر خودکشی قرار دارند، تصمیم قطعی خود برای خودکشی را گرفته اند و هیچ تردیدی برای انجام آن ندارند. بلکه با مداخله گری افراد متخصص می شود آنها را از این اقدام باز داشت.
افزودن دیدگاه جدید