آیت‌الله جوادی آملی:

آسیب‌ های جامعه با حضور طلبه و روحانی حل می‌ شود

تاریخ انتشار:
حضرت آیت‌ الله جوادی آملی با توصیه به طلاب مبنی بر شکر دائم نعمت طلبگی خطاب به آنان گفت: جامعه محتاج به شما است، این جامعه آسیب‌ دیده به شما محتاج است، دین مردم به شما محفوظ است، مردم دسترسی به امام و پیامبر که ندارند.
جوادی آملی

به گزارش بلاغ به نقل از رسا، حضرت آیت ‎الله عبدالله جوادی آملی در درس خارج تفسیر خود در مسجد اعظم با قرائت آیات سوره مبارکه فصلت و با اشاره به وی در پاسخ به پرسشی درباره «نزل» در آیه 36 گفت: این‌ هایی که فرمود نزل است، این‌ ها همه پیش‌ پذیرایی است، از متقیان تا ان جا که اشتها و درخواست دارند، خداوند به آنان می‌ دهد.

وی افزود: این جا جایگاه ملیک مقتدر نیست، وقتی از این مراحل بالاتر آمدند آن گاه بخش پایانی سوره مبارکه قمر نصیبشان می‌شود که فرمود «فی مقعد صدق عند ملیک مقتدر»، این‌ جا جای شهود محض است و جای اشتها و درخواست نیست، این پیش‌ پذیرایی‌ ها مال مراحل قبلی است.

مفسر برجسته قرآن کریم با اشاره به آیه «وَإِمَّا یَنزَغَنَّکَ مِنَ الشَّیْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ ﴿36﴾»: گرچه خطاب به پیامبر اکرم(ص) است و در سوره انعام آمده است که شیطان دشمن پیامبران است، خدای سبحان در جای دیگر فرمود این‌ ها جزو مخلصین هستند و باز تأکید کرد که شیطان به مخلصین دسترسی ندارد، این آیه برای فهمیدن دیگران است.

وی ادامه داد: شیطان در قلمرو خواسته‌ های پیامبر و افکار پیامبر نفوذ نمی‌ کند، آرزوی پیامبران این است که جامعه عاری از افراط و تفریط شود و مردم راه درست را بروند، شیطان در این آرزو ها دخالت می‌ کنند، امیدوار هستند که مردم اصلاح شوند اما در این خواسته دخالت می‌ کنند، اما فرمود ما انبیا را پیروز می‌ کنیم.

حضرت آیت‌ الله جوادی آملی با بیان این که نزغ و وسوسه و مانند آن نسبت به حرم امن دل های معصومان(ع) به هیچ وجه راه ندارد، خاطرنشان کرد: عده‌ ای که بیراهه هستند در اثر دعوت انبیاء به راه می‌ آیند و عده‌ ای که در راه هستند سرعت می‌ یابند، هم در این باره «سارعوا» و «واستبقوا»، وجود دارد، عجله نیست، عجله مال قبل از وقت است، اما سرعت مال چیزی است که وقتش رسیده است، انسان سریع باشد.

وی با اشاره به آیه « وَمِنْ آیَاتِهِ اللَّیْلُ وَالنَّهَارُ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ لَا تَسْجُدُوا لِلشَّمْسِ وَلَا لِلْقَمَرِ وَاسْجُدُوا لِلَّهِ الَّذِی خَلَقَهُنَّ إِن کُنتُمْ إِیَّاهُ تَعْبُدُونَ ﴿37﴾»، گفت: آیه 37 سوره مبارکه فصلت سجده واجب دارد، قرائت این آیه، استماع این آیه یا شنیدن این آیه علی الاحوط، سجده واجب دارد، اما کتابت، دیدن، ترجمه، تفسیر، ترسیم در ذهن، شنیدن از ضبط صوت و مع الواسطه و نه قرائت مستقیم، سجده واجب ندارد.

مؤلف کتاب مفاتیح‌ الحیات افزود: از آیات الهی لیل و نهار است، شب و روز را با شمس به حساب می‌ آورند و نه با قمر، یعنی زمین که به دور خود می‌ گردد آن چهره زمین که رو به آفتاب است، روز می‌ شود و آن چهره زمین که رو به آفتاب نیست، شب می‌ شود، توازن زمین با شمس لیل و نهار را به وجود می‌ آورد.

افراط و تفریط درباره شمس و قمر

وی خاطرنشان کرد: فرمود این نظم دقیق ریاضی را ذات اقدس اله آفرید، چه این که شمس و قمر را هم ذات اقدس اله آفرید، افرادی که در این نظام زندگی می‌ کنند، برخی آن قدر غافل هستند که از خداوند غافل هستند، این‌ ها گروه تفریطی هستند، اما گروه افراطی آنان هستند که به پرستش شمس و قمر دست می‌ زنند.

حضرت آیت‌ الله جوادی آملی با اشاره به این که قوم سبأ شمس‌ پرست بودند، ابراز کرد: ذات اقدس اله می‌ فرماید شمس اگر قدرتی دارد، شمس‌‌ آفرین قدرت برتری دارد، اگر قمر زیبایی و نظمی دارد، آن قمر آفرین را عبادت و زیارت کنید، گاه در اثر تفریط اصلا فرد نگاهی به نظم عالم نمی‌ کند، نه درباره نظم ریاضی لیل و نهار و نه درباره پیدایش شمس و قمر در این جا ذکر لیل و نهار تقدم لفظی است.

وی گفت: وقتی قمر و شمس پیدا شدند، لیل و نهار با هم پیدا شدند، این طور نبود که اول لیل یا اول روز خلق شده باشد، آن قسمت از زمین که رو به آفتاب بود، روز بود و آن قسمت از زمین که رو به آفتاب نبود، شب بود، شب و نهار با هم بودند، اما در ماه‌ های قمری که معیار هلال است، البته شب مقدم است ولی در حساب‌ های شمسی، قمر مقدم نیست.

مفسر برجسته قرآن کریم تأکید کرد: نه افراط و نه تفریط درست است، انبیا اگر مانند حضرت ابراهیم(ع) باشند، مبتلا بودند به کسانی که شمس و قمر را می‌ پرستیدند که در سوره مبارکه انعام گذشت، اینان گرفتار عده‌ ای بودند که شمس و قمر را می‌ پرستیدند، جریان سلیمان(ع) نیز در یمن عده‌ ای مبتلا به شمس‌ پرستی بودند و در زمان پیامبر(ص) نیز در حجاز عده‌ ای به این مبتلا بودند.

وی با بیان این که خیال نشود که چون روز روشن و شفاف است، این آیت حق است و چون شب تاریک است نمی‌ تواند آیت حق باشد، اظهار کرد: در سوره مبارکه اسرا آیه 12 فرمود هر دو آیت حق است، فرمود من روز را روشن کردم و شب را تاریک کردم، یک جا را روشن کردیم و یک جا را تاریک کردیم، این‌ ها ذاتی آنان نیست، یک طرفش سایه و یک طرفش خاموش است.

حضرت آیت‌ الله جوادی آملی ادامه داد: چون نظم آیت ناظم است و شمس و قمر هم آیت ناظم است، فرمود این‌ ها یک مشت گاز بودند ما این‌ ها را به صورت کهکشان راه شیری در آوردیم، بنابراین این‌ ها از آیات الهی هستند و از خودشان چیزی ندارند و ما این‌ ها را به نظم در آوردیم و سامان می‌ بخشیم.

طلبه‌ها حساب و کتابی با ولی نعمتشان داشته باشند

وی با قرائت آیه «فَإِنِ اسْتَکْبَرُوا فَالَّذِینَ عِندَ رَبِّکَ یُسَبِّحُونَ لَهُ بِاللَّیْلِ وَالنَّهَارِ وَهُمْ لَا یَسْأَمُونَ ﴿38﴾»، اظهار کرد: فرمود اگر اینان حاضر نشدند به پیشگاه خداوند سجده کنند، فرشتگانی که در درگاه خداوند هستند دائما در حال سجده هستند، آنان که عنداللهی هستند هیچ استکباری ندارند و تنها او را سجده می‌ کنند.

مؤلف کتاب مفاتیح‌ الحیات خاطرنشان کرد: برای ما طلبه‌ ها این ادب دینی است که یک مهری در اتاق مطالعه‌ مان باشد که هر وقت کارمان تمام شد، یک سجده شکر بکنیم و خدا را شکر کنیم که توفیق داد در راه تعلیم معارف اهل‌بیت(ع) قرار بگیریم، این را جزو برنامه‌ ها قرار دهیم.

وی اظهار کرد: سجده کنیم و بگوییم خدا را شکر که بدن سالم، فکر سالم و عقیده سالم به ما داد که آمدیم در طریق اهل‌بیت(ع) قرا بگیریم، خیلی طول نمی‌ کشد، یک سری می‌ گذاریم و ممکن است هم زیاد طول نکشد، حالا اگر هم ذکری بگوییم یک حمد و شکری بگوییم.

حضرت آیت‌ الله جوادی آملی گفت: انسان دینی زندگی کند غیر از تکلیفی زندگی کردن است، لازم هم نیست ذکر بگوییم، مخصوصا در ماه مبارک رجب انسان حساب و کتابی هم با ولی نعمتش داشته باشد، این حضور دائم را داشته باشد.

وی ابراز کرد: گفتند نماز ظهر بخوانید نماز ظهر برای ما واجب است، اما این حضور در محضر الهی دائم باید باشد، خیلی‌ ها خواستند بیایند در حوزه و نشد، خیلی‌ ها آمدند و نتوانستند بمانند، این‌ ها نعمت است، این مرگ و مرض هست و ده‌ ها مشکل وجود دارد، انسانی که با خاندان اهل‌بیت(ع) مأنوس بود چه بهتر که این را از دست ندهد، «لئن شکرتم لازیدنکم».

تعطیل نکردن درس در روز های شهادت برای گرامیداشت بهتر است

مفسر برجسته قرآن کریم با گرامیداشت روز شهادت امام هادی(ع) بیان کرد: روز شهادت است و حیف است که انسان آن را تعطیل بکند، ما حاضر هستیم تمام بحث‌ ها نثار روح مطهر امام(ع) باشد، تعطیل کردن بهتر نیست برای گرامیداشت، ما می‌ آییم و بحث می‌ کنیم و کل ثواب را نثار روح مطهر امام هادی(ع) می‌ کنیم که ان شاءلله به برکت قرآن و عترت جزو علمای ربانی شویم، جامعه محتاج به شما است، این جامعه آسیب‌ دیده به شما محتاج است، دین مردم به شما محفوظ است، مردم دسترسی به امام و پیامبر که ندارند.

وی اظهار کرد: برای او سجده می‌ کنند، فرمود این‌ ها هیچ استکباری ندارند فرشتگان و انبیای الهی این طور هستند، در آیه محل بحث فرمود شما نشد انبیا، اولیا و قدیسین این‌ ها خداوند را سجده می‌ کنند، این سوره مبارکه فصلت در مکه نازل شد و عناصر سور مکی مبدا و معاد است، ادامه آیات درباره معاد است.

حضرت آیت‌ الله جوادی آملی با قرائت آیه «وَمِنْ آیَاتِهِ أَنَّکَ تَرَى الْأَرْضَ خَاشِعَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَیْهَا الْمَاء اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ إِنَّ الَّذِی أَحْیَاهَا لَمُحْیِی الْمَوْتَى إِنَّهُ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ ﴿39﴾»، بیان کرد: می فرماید: مشکل شما درباره معاد چیست؟ اگر نسبت به جانتان است که جانتان که نمی‌ میرد؟ اگر می‌ بینید نسبت به بدنتان است، شما هر سال زنده شدن مرده‌ ها را می‌ بینید، این خاکی که اطراف آن است مرده و آبی که اطراف آن است مرده است، الان این نهالی که قدش دومتر بود و سه متر شد این خاک خورده که شاخ و برگ و میوه شده است.

وی گفت: آن خاک و لوازم جرمی آنان مرده است که خداوند آن را زنده می‌ کند، مبادا بگویید این با مسأله معاد فرق می‌ کند و بگویید معاد اعاده همان است و این رشد درخت‌ ها اصل احیای اموات است، خداوند این را هم پاسخ داد و فرمود ده‌ ها بار بدن شما در طول زندگی عوض شد، تمام ذرات بدن عوض شد، حتی آن جا که پیوند مصنوعی زدند، نیز باز حافظ وحدت بدن خداوند است.

مؤلف کتاب مفاتیح‌ الحیات ابراز کرد: اصل احیای موتی که حل شود، معاد نیز حل می‌ شود، فرمود از آیات خداوند این است که همین زمین مرده زنده می‌ شود، فرمود هنگامی که بهار را دیدید ذکر مرگ را بسیار بگویید، آن که خوابیده بود زنده می‌ شود و همان که مرده بود هم زنده می‌ شود.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.