پای درس اخلاق آیت‌ الله ناصری

حجاب‌ های ظلمانی وجودمان را چگونه برطرف کنیم

تاریخ انتشار:
آیت‌ الله ناصری از اساتید اخلاق می‌ گوید: اینکه ما خدا را دوست داریم یعنی هر چه را گفت عمل کنیم مانند انجام واجبات، ترک محرمات آن هم برای خود خدا نه برای خودنمایی. در این صورت خداوند حجاب‌ های ظلمانی را از وجود ما برطرف می‌ کند.

به گزارش بلاغ به نقل از فارس، آیت‌ الله محمد ناصری از اساتید اخلاق در جدیدترین سخنرانی خود که در هر روز از ایام ماه مبارک رمضان در مسجد کمرزرین اصفهان برگزار می‌ شود، به بیان نکاتی درباره دعای مکارم‌ الاخلاق صحیفه سجادیه پرداخت و گفت: حضرت سجاد(علیه السلام) کتاب دعایی به نام صحیفه سجادیه دارند؛ این صحیفه سجادیه تا حدودی از دعا های حضرت را جمع‌‌ آوری و منتشر کرده است.

وی با اشاره به جایگاه و منزلت اثر گرانسنگ امام سجاد(علیه السلام) اظهار داشت: صحیفه سجادیه دوش به دوش قرآن حرکت می‌ کند، دعاهایش مؤثر است و بزرگان گفته‌ اند سزاوار است هر مؤمنی یک قرآن و یک صحیفه سجادیه در منزل داشته باشد چرا که حضرت سجاد(علیه السلام) در هر بابی از امور دنیوی و اخروی دعایی برای ما دارد.

این استاد اخلاق عنوان کرد: یکی از این دعا ها، دعای «مکارم‌ الاخلاق» است که مرحوم شیخ عباس قمی نیز آن را به دلیل اهمیتی که دارد در مفاتیح‌ الجنان آورده است، دعایی بسیار معتبر است. آنچه که یک نفر از حیات تا ممات و حتی بعد از مرگش را از خداوند می‌ خواهد، در این دعا طلب می‌ کند.

وی با اشاره به فرازی از دعای مکارم‌ الاخلاق مبنی بر «انْهَجْ لِی إِلَى مَحَبّتِکَ سَبِیلًا سَهْلَةً» گفت: امام سجاد(علیه السلام) و سایر ائمه اطهار(علیهم السلام) دعا ها را برای عموم انسان‌ ها بیان داشته‌ اند و ‌آخرت ما با توجه به این دعا ها تأمین می‌ شود به شرطی که از این طریق پیروی کنیم و در واقع آنچه که سبب حیات و پیروزی ما در دنیا و آخرت می‌ شود در دعای مکارم‌ الاخلاق جمع شده است.

آیت‌ الله ناصری ابراز داشت: حضرت سجاد(علیه السلام) در این فراز از دعای مکارم‌ الاخلاق می‌ فرماید: پروردگارا یک راه آسانی به من نشان بده که من به محبت تو برسم، خدایا دلم می‌ خواهد تو را دوست داشته باشم، یک راه آسان و نزدیکی به من نشان بده تا تو را دوست داشته باشم. پس با این وجود آیا حضرت سجاد(علیه السلام) به محبت خدا نرسیده بود که اینگونه دعا می‌ کرد؟! باید گفت حضرت غرق محبت خداست و می‌ خواهد راه آن را به بندگان خدا نشان دهد.

وی گفت: وقتی خدا را داریم یعنی همه چیز داریم اعم از عزت دنیا و آخرت و  حیات ابدی البته خداوند باید محبت خودش را به ما مرحمت داشته باشد و محبتی که ما نسبت به یکدیگر پیدا می‌ کنیم نیز از عنایات و الطاف خداوند متعال است.

این استاد اخلاق تصریح کرد: یکی از عنایات، تفضلات و رموز حیات اولاد آدم و حوا(علیهم السلام) از منظر الهی علاقه به محبت کردن است به واسطه اینکه انسان به حیات خویش علاقه دارد بنابراین محبت خود انسان و محبت انسان نسبت به خانواده‌ اش هر دو سبب بقای نسل او می‌ شود و نسل اولاد آدم، زاییده این دو محبت است و برای اینکه نظام عالم برقرار باشد این محبت خدایی بوده و از جانب خداوند است.

وی با بیان اینکه قوه محبت در بین فرزندان آدم همانند قوه جاذبه در میان فلک‌ الافلاک است، عنوان کرد: حضرت سجاد(علیه السلام) فرمود: خداوندا یک راه آسانی به من نشان بده که به محبت خود برسم و خداوند دوستم دارد و من نیز خدا را دوست داشته باشم! حال که ما خدا را دوست داریم آیا هر آنچه که او می‌ گوید را عمل می‌ کنیم؟!

آیت‌الله ناصری خاطرنشان کرد: اینکه خدا ما را دوست دارد توفیق اطاعت و بندگی، هدایت و گام برداشتن در راه رضای الهی است، دوست داشتن، از عوارض فعل خداست، خداوند به واسطه آنچه که می‌ داند، به واسطه رحمانیت و رحیمیت خویش از اعمال ما کشف حجاب می‌ کند و آثاری برای کشف حجاب‌ های درونی پدید می‌ آورد.

وی ابراز داشت: منظور از حجاب‌ های درونی همان رذایل اخلاقی است که دور قلب ما را فرا گرفته است لذا عملی که حجاب‌ های ظلمانی را از بین می‌ برد و مقام ما را به عبودیت رسانده و فیوضات الهی را نصیب ما می‌ کند همچنین چشم بصیرت ما را نیز باز می‌ کند از ثمرات محبت به خداوند است.

این استاد اخلاق گفت: اینکه ما خدا را دوست داریم یعنی من هر چه او گفت را عمل کنم مانند انجام واجبات، ترک محرمات آن هم برای خود خدا نه برای خودنمایی. وقتی ما به این امور متلزم شدیم و اخلاص را نیز رعایت کردیم خداوند حجاب‌ های ظلمانی را از وجود ما برطرف کرده و چشم بصیرت ما را بیدار می‌ کند.

وی با اشاره به روایتی از محمد باقر(علیه السلام) گفت: حضرت باقر(علیه السلام) می‌ فرماید از طرف خداوند متعال به حضرت موسی(علیه السلام) وحی شد و حضرت حق فرمودند «احببنی و اجببنی»؛ مرا دوست بدار و کاری کن که مردم نیز مرا دوست داشته باشند. حضرت موسی(علیه السلام) گفت: پروردگارا من دوستت دارم اما چه کار کنم که مردم تو را دوست داشته باشند چرا که طبیب قلوب مردم تو هستی و در دست من نیست. ندا آمد یا موسی نعمت‌ های مرا برای بندگانم بگو و نعمت‌ هایی که به آن ها داده‌ ام را برایشان بشمار.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.