برگزاری جلسات حوزوی در مساجد/از مسجد طوسی نجف تا مسجد سلماسی قم

تاریخ انتشار:
مساجد همواره به عنوان یکی از مهمترین مکان هایی محسوب می شود که از گذشته در آن جلسات درس حوزوی برگزار می شده است، برای مثال مرحوم آخوند خراسانی، فقیه برجسته و امام خمینی(ره)، بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی جلسات درس حوزوی خود را در مساجد برگزار می کردند.
مسجد و حوزه

به گزارش بلاغ به نقل از خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام «هادی ربانی»، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با اشاره به ظرفیت و کارکردهای مختلف مساجد در طول تاریخ اسلام اظهار کرد: بسیاری از فعالیت های اجتماع مسلمین در قالب مسجد تعریف می شده است به گونه ای که از همان زمان صدر اسلام مسجد به عنوان محور جامعه محسوب می شد.

وی ادامه داد: در طول ادوار آتی نیز شرایط چنین بود و مساجد حتی محل برگزاری جلسات مهم و علمی بودند که این مسئله را می توان از بُعد دیگری نیز بررسی کرد از جمله اینکه اولا شرایط چنین اقتضا می کرد که مسجد محور قرار گیرد و در وهله بعد فضایی بهتر و مناسب تر از مسجد نبوده است لذا می بینیم که بسیاری از جلسات درس ائمه(علیهم السلام) و بسیاری از بزرگان دین در مساجد برگزار می شد که به برخی از آنها اشاره خواهم داشت.

رییس انجمن قلم حوزه علمیه قم تصریح کرد: بسیاری از جلسات طلاب در نجف و قم در مساجد برگزار می شده است چنانچه در حال حاضر نیز چنین است، مرحوم آخوند خراسانی در مسجد طوسی نجف جلسات درس خود را برگزار می کرده است و طلاب بسیاری در آن حضور می یافتند.

جلسه درس مرحوم آخوند خراسانی در مسجد طوسی نجف اشرف

وی گفت: امام خمینی(ره) تا قبل از سال 1342 درس خود را در مسجد «سلماسی» قم برگزار می کردند و در حال حاضر نیز این مسجد به علت اینکه محل تدریس حضرت امام (ره) بود برای خود جایگاه خاصی دارد و حتی ثبت میراث فرهنگی شده است.

حجت الاسلام «ربانی» با بیان اینکه در حال حاضر نیز بسیاری از جلسات درس علما و مراجع در مساجد قم از جمله مسجد اعظم برگزار می شود، اظهار کرد: مهمترین دروس خارج قم در حال حاضر در مساجد برگزار می شود که شاید علت مهم آن به فضای بزرگ مسجد و دارا بودن شبستان های متعدد باشد که چندین هزار مستمع امکان حضور در آن را دارند.

وی گفت: برای مثال مسجد «امام حسن عسکری(ع)‌» در قم که قبل از انقلاب دروس سطوح پایین تر حوزه در آن برگزار می شده است امروز به علت فضای بزرگ شبستان هایی که دارد بسیاری از دروس سطوح بالاتر در آن تدریس می شود این مسئله نه تنها در قم که در نجف نیز مصداق دارد و علت در فضای بزرگی است که مساجد دارند.

رییس انجمن قلم حوزه علمیه قم ادامه داد: الان در قم مدارسی ساخته شده است که فقط محل تدریس درس های حوزوی است منتهی به شکل کلاسی است و معمولا چهل تا پنجاه نفر و نهایتا صدنفر ظرفیت دارند ولی در مورد مساجد مساله فرق می کند مثلا مدرسه آیت الله گلپایگانی در قم مسجدی هم دارد که حتی یکی از مراجع تقلید در آن مسجد درس می دهند و به علت فضای کافی بسیاری از طلاب و شاگردان فراوانی در این جلسات حضور می یابند، ضمن اینکه در مدرسه آیت الله گلپایگانی کلاس های آزاد حوزوی نیز برگزار می شود اما از مسجد این مدرسه به علت فضای وسیع بسیاری از اساتید برای کلاس های هزارنفری خود استفاده می کنند.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.