دکتر حجت الله بیات عضو هیأت علمی دانشگاه قران و حدیث:

غفلت از شاخص های مشروعیت تکریم اهل بیت(ع) باعث ضربه زدن به اسلام می شود

تاریخ انتشار:
وقتی 15 شاخص در این زمینه مطرح شود. می توانیم بررسی کنیم که این رفتار و آیین آیا مطابق این شاخص ها است یا خیر. هرچه آن آیین با شاخص های بیشتری منافات داشته باشد قطعا خطرناک و منجر ضربه زدن به اسلام می شود.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حجت الله بیات معاون دانشجویی و عضو هیأت علمی دانشگاه قران و حدیث به گفتگو با خبرنگار بلاغ در زمینه مشروعیت آیین های تکریم اهل بیت علیهم السلام پرداخت و افزود: یکی از موضوعات بسیار مهم در فرهنگ اسلامی و به ویژه فرهنگ اهل بیت و قرآن، بحث خود اهل بیت علیهم السلام است. که ما تکریم،تعظیم و بزرگداشت آنها را واجب وهرگونه وهن نسبت به آنها را حرام می دانیم.
وی گفت: ما در قالب آیین هایی، اهل بیت علیهم السلام را تکریم میکنیم که عبارت است از؛ اعیاد، ایام شهادت و مناسبت های مختلف. در واقع الان شاهد هستیم که بخش مهمی از آیین های مذهبی، زندگی ما را شکل داده است به گونه ای که ما در طول شبانه روز مکرر آیین هایی را برای تکریم اهل بیت برپا می کنیم و با آن ارتباط داریم.
حجت الاسلام بیات اظهار داشت: آیین های تکریم در قالب جشن ها، اعیاد و یک سری رفتار های ما متجلی می شود. این آیین ها از عناصر فرهنگ به حساب می آیند. وی همچنین گفت؛ فرهنگ متغیر است و تغییر و تحولات مختلفی درعرصه فرهنگ،عناصر فرهنگی و تبعا آیین های تکریم اهل بیت علیهم السلام در حال به وجود آمدن است.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه قرآن وحدیث با اشاره به تعیین شاخص هایی برای مشروعیت آیین های تکریم اهل بیت علیه السلام عنوان کرد: امروزه شاهدیم که نوآوری ها، اقدامات و اعمال و رفتاری در آیین های تکریم اهل بیت علیهم السلام پیش می آید. ما از این موارد به اسم آسیب یاد میکنیم. وقتی صحبت از شاخص های مشروعیت میکنیم، منظور این است که ما برچه اساسی بگوییم که این ها آسیب هستند یا نیستند. پس ما شاخص هایی را باید معین کنیم، که بر اساس این شاخص ها بدست بیاریم که آیا این آیینی که برگزار می شود و رفتارهایی در آن سر میزند، آسیب است یا خیر؟
وی افزود: شاخص ها در واقع معیار هایی هستند که به ما کمک می کنند که اولا بدانیم رفتارها و آیینی هایی که در زمینه تکریم اهل بیت علیه السلام انجام می دهیم آیا مشروع هستند یا خیر؟ آیا خروج از این شاخص ها جزو آسیب ها شمرده می شود یا خیر؟ آیا این آسیب ها در یک سطح و رتبه هستند و یا اینکه آسیب ها مراتب مختلفی دارند و ما بر اساس این مراتب علل و انگیزه ها و و پیامد های آسیب ها را باید لحاظ کنیم.
مدیر گروه ارتباطات دانشگاه قرآن و حدیث ابراز کرد: بنا داریم با استناد به آیات و روایات و سیره اهل بیت شاخص های مشروعیت  آیین ها را بیان کنیم. با مشخص شدن شاخص ها، آسیب ها و کج روی هایی که در آیین های تکریم رخ می دهد به آسانی قابل تشخیص خواهد بود.
وی گفت: در بین مراسمات و اعمال مذهبی ما مسلمانان سهم آیین های تکریم، سهم بسیار بزرگی است. بنابر این آیین های تکریم در فرهنگ اسلامی گستره بسیار عظیمی را دارند. باید آیین ها را بررسی کنیم. و آیا این آیین ها را بر اساس شاخص های اسلامی و مطابق با ایات و روایات انجام میدهیم یا خدایی نکرده خارج از شاخص ها عمل می کنیم.
حجت الاسلام بیات به  نشست شاخص های مشروعیت آیین های تکریم اهل بیت علیهم السلام اشاره کرد و افزود: عنوان این نشست بیان شاخص ها و مشروعیت آیین های تکریم اهل بیت علیهم السلام است. در برخی عزاداری ها رفتار هایی مثل لطمه زنی و یا قمه زنی برای تکریم اهل بیت انجام می دهند و این را آیین و به وجود مبارک امام حسین علیه السلام پیوند میزنند. آیا این آیین مشروعیت دارد یا خیر. در این نشست پانزده شاخص ارائه خواهد شد. بر این اساس می توانیم بررسی کنیم که این رفتار و آیین آیا مطابق این شاخص ها است یا خیر. وی همچنین گفت؛ هرچه آن آیین با شاخص های بیشتری منافات داشته باشد قطعا خطرناک و منجر ضربه زدن به اسلام می شود.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه قرآن وحدیث به بیان نقش مبلغان در این رابطه پرداخت و اظهار داشت: مبلغان به عنوان اینکه خودشان از عناصر محوری و اصلی آیین ها هستند باید بدرستی با این شاخص ها آشنا باشند. این شاخص ها باید برای مردم بیان شود. مبلغان میتوانند نمونه هایی از انحرافات و کج روی هایی که صورت می گیرد را مطرح کنند. در اینجا مبلغان هم نقش آموزشی و تبلیغی دارند و هم اینکه خود مبلغ باید بعنوان الگوی عملی و فردی که می خواهد آیین های تکریم اهل بیت را مطابق با شاخص ها انجام دهد باشد. چه بسا برخی آسیب ها در بیان خود مبلغ صورت می گیرد. مبلغان  باید این مسائل را رعایت کنند، همچنین این مسائل را بطور صحیح برای مردم باز گو کنند، مردم دوست ندارند خدایی نکرده در قالب مراسماتی به مقام اهل بیت علیهم السلام توهین یا وهنی صورت بگیرد.
 وی در پایان خاطر نشان کرد: مقوله آیین های تکریم، مقوله ای پیچیده است، که زمان می برد و کار فرهنگی تدریجی و به مرور زمان صورت می گیرد.

لازم به ذکر است این نشست چهارشنبه 20 اردیبهشت ماه سال جاری ساعت 18-20 در محل سالن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار می شود.
 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.