در دیدار رییس دفتر تبلیغات خراسان رضوی مطرح شد؛

توصیه های تبلیغی آیت الله مکارم شیرازی به مبلغان

تاریخ انتشار:
حضرت آیت الله مکارم شیرازی به بیان نکات تبلیغی به مبلغان پرداخت و ضمن توصیه به برخورد خوب با مخاطب خواستار عدم انحصار تبلیغ در منبر و استفاده از شیوه های دیگر تبلیغی شد.
آیت الله مکارم شیرازی

به گزارش بلاغ به نقل از رسا، اعضای دفتر تبلیغات اسلامی خراسان به همراه رییس دفتر قم و خراسان با حضور در محل اقامت حضرت آیت الله مکارم شیرازی ضمن دیدار، از بیانات وی بهره مند شدند.در ابتدای این دیدار حجت الاسلام مسعودی، رییس دفتر تبلیغات اسلامی شعبه خراسان گزارشی از اقدامات یک سال اخیر دفتر ارائه داد و پس  از آن حضرت آیت الله مکارم شیرازی به بیان نکاتی پرداخت.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی گفت: توضیحاتی که برادر عزیزمان دادند نشان می دهد که دفتر تبلیغات در اینجا کاملا فعال است و به مسؤولیت های خود آشنا است.
وی ادامه داد: لازم می دانم چند نکته را خدمت شما عزیزان عرض کنم. می دانید که یکی از مسائل مهم در تاریخ اسلام، پیشرفت سریع اسلام در دنیا است. مورخان بزرگ وقتی وارد این بحث شده اند هر کدام علتی را ذکر کرده اند اما بعضی از مستشرقین و محققان تاریخ می گویند با همه دلیل هایی که برای پیشرفت سریع اسلام ذکر شده تا جایی که در عرض صد سال توانست بر قسمت عمده دنیای متمدن امروز سلطه پیدا کند، دلیلش برما روشن نیست و جزء معماها است. که البته ما در این جا بحثی داریم که جزء معما ها نیست، دلایلی داریم که در جای خود بماند.
این مرجع تقلید افزود: منظورم اشاره به این نکته است که دشمنان اسلام برای اینکه عظمت این پیشرفت را نادیده بگیرند یا اهمیت اش را کم کنند می گویند که اسلام با زور شمشیر پیش رفته و به این وسیله می خواهند جامعه خودشان را اغفال کنند که این پیشرفت سریع طبیعی نبوده، اجباری بوده است. در حالی که اگر تاریخ را نگاه کنیم کاملا خلاف این را می بینیم.
وی گفت: از جاهایی که اسلام وارد شد، ایران ما بوده، در تاریخ نوشته اند اسلام که آمد حکومت ساسانیان که حکومت ظلم و جور بود سقوط کرد اما مردم را به پذیرش اسلام مجبور نکردند چرا که تا چند سال آتشکده ها هنوز روشن بود و مردم با آیین قبل در پرتو اسلام زندگی می کردند تدریجا به اهمیت عظمت اسلام پی بردند و ایرانیان اسلام را از جان و دل پذیرفتند و مکتب اهل بیت را بر همه چیز ترجیح دادند یعنی اجباری در پذیرش مذهب نبود.

این مرجع تقلید بیان داشت: اسلام به خیلی از مناطق دنیا نفوذ کرد اما اندونزی بزرگترین کشور اسلامی امروزی پای یک سرباز اسلام به آنجا گشوده نشد، چین مسلمانان زیادی دارد هرگز اسلام به چین لشکرکشی نکرد و کشورهای دیگری هستند در شرق آسیا که اسلام در آنجا نفوذ کرده و هرگز با زور و حضور لشکر و سرباز و امثال این موارد نبوده است.
وی ادامه داد: بنابراین معلوم می شود اسلام از طریق تبلیغات در دنیا پیشرفت کرد نه با زور شمشیر، منتهی مبلغان مسیحی برای آنکه خودشان را راحت کنند و پیشرفت اسلام را نادیده بگیرند و افراد را اغفال کنند گاهی این حرف ها را می زنند حال آنکه اصلا نمی شود دین را با شمشیر جلو برد، دین یک عقیده قلبی است، عقیده قلبی را که نمی توان با شیمشیر تغییر داد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی افزود: به هرحال نقش تبلیغ را در پیشرفت اسلام فراموش نکنید، اسلام همیشه به این وسیله پیشرفت کرده و دنیای امروز هم دنیایی است آماده پذیرش اسلام و مخصوصا مکتب اهل بیت، چرا که از مادی گری خسته شده برای اینکه پایانش را تاریک و ظلمانی می بیند و آخرش پوچ و بی ارزش است به همین دلیل خسته شده اند و به دنیال مکتب های معنوی می روند و در میان مکتب های معنوی مکتبی که جوابگو باشد اسلام است و در میان مذاهب اسلامی مذهبی که فرهنگ اش با عقل و با علم سازگار است مذهب اهل بیت است.
وی گفت: بنابراین ما باید از همین وسیله امروز استفاده کنیم و این فرصتی را که برای پذیرش اسلام در دنیا پیدا شده از دست ندهیم.
این مرجع تقلید بیان داشت: این بحث اهمیت و لزوم تبلیغ یک سو و از سوی دیگر اینکه ما یک نظام و حکومت اسلامی داریم؛ دشمنان ما می گویند تا این اعتقادات مذهبی در اینجا حاکم است این رژیم هم ثابت است بنابراین باید این اعتقادات مذهبی را از طریق شبهه افکنی از این ملت بگیریم و می بینید که مشغول فعالیتند و به گمان خودشان ساقط کردن حکومت اسلامی از طریق ایجاد شبهه در افکار مخصوصا در افکار جوانان و به ویژه از طریق همین فضاهای مجازی صورت می گیرد.
وی ادامه داد: بنابراین ما باید خیلی بیدار باشیم و از فرصت ها استفاده کنیم و بدانیم که اسلام خیلی به مسأله تبلیغ اهمیت می دهد. یک حدیث جالبی درباره تعلیم«بسم الله» به یک بچه مسلمان داریم که می فرماید اگر یک «بسم الله» به یک بچه تعلیم بدهند خداوند چهار برات آزادی از آتش دوزخ تحویل آنها می دهد. وقتی اینقدر اهمیت دارد باید بدانیم که واقعا جهاد اکبر همین تبلیغات است.
این مرجع تقلید در ادامه بحث خود به متن و حواشی نظام پرداخت و گفت: نظام اسلامی یک بحثی در متن اش دارد یک بحث در حواشی. متن نظام اسلامی تغییر حکومت طاغوتی به حکومت اسلامی بود که در واقع یک حرکت سیاسی اجتماعی کامل است. اما در حواشی آن هم چیزهایی پیدا شده که همه این ها مهم است از جمله همین مسأله تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات اسلامی، مسائل مربوط به آموزش خواهران و حوزه علمیه خواهران، مسائل مربوط به اعزام مبلغ به خارج از کشور و مسائل زیاد دیگرکه این حواشی کمتر از متن اهمیت ندارد.
وی ادامه داد: و اما همین دفتر تبلیغات اسلامی چند نکته است که باید از آن غافل نشود؛ نکته اول اینکه برای تبلیغات اسلامی اگر بخواهد پیشرفت کند باید از ادبیات خوب استفاده کند. تعبیرات و انتخاب کلمات خیلی موثر است در هر اندازه دوستانه تر و توأم با محبت، منطق و استدلال باشد پیشرفت بیشتری خواهد داشت.
این مرجع تقلید افزود: در برخورد خوب، استفاده از ادبیات خوب خیلی موثر است هم در نوشته ها و هم در گفته ها فرقی نمی کند. چه بسا آن ادبیات محترمانه محبت آمیز تاثیرش از آن استدلال منطقی عقلانی هم گاهی بیشتر است چرا که طرف را تحت تاثیر قرار می دهیم. باید مرتب سفارش کرد به مبلغان اسلام که در هنگام تبلیغ این مسأله را مراعات کنند. متواضعانه، محبت آمیز، مودبانه، دوستانه، دلسوزانه مسائل را مطرح کنند این خیلی باعث پیشرفت در کارهاست.
وی گفت: ما خودمان تجربه کردیم گاهی کسی ممکن است مثلا منکر وجود خداوند متعال بوده، دلیل برایش آوردیم اما برخورد خوبی که به او کردیم بیش از دلیلی که برایش آورده ایم اثر گذاشته، و او را جذب کرده است. بنابراین این ها را فراموش نفرمایید که مهم است.


حضرت آیت الله مکارم شیرازی بیان داشت: نکته دیگر این است که ما جلوتر از زمان حرکت کنیم من می گویم رمز موفقیت امام راحل رحمه الله علیه این بود که از زمان جلوتر حرکت می کرد تا مخالفین می آمدند نقشه ای درست کنند خنثی می شد و انقلاب ما جلوتر حرکت می کرد. جلوتر از زمان افتادن معنی این است که پیش بینی کنید چه نقشه هایی ممکن است بکشند از حالا برای آن نقشه آماده باشید، چه شبهاتی ممکن است مطرح کنند برای آن شبهات آماده باشید، باید جلوتر از زمان حرکت کرد تا اینکه ما بتوانیم با وجود این مخالفان، واقعا بر آنها مسلط باشیم.
این مرجع تقلید ادامه داد: نکته دیگر آنکه همیشه تبلیغ به این نیست که مردم جمع شوند انسان برود منبر و سخنرانی کند راه تبلیغ منحصر در این نیست، از هر سوژه ای باید استفاده کرد حالا من دو سه مثل برای شما عرض می کنم.
وی افزود: معروف است وجود مقدس خاتم انبیا محمد(ص) غریب به این روایت با اصحاب و یارانش در سفری بود و بنا بود غذایی طبخ کنند اما هیزمی در آن جا پیدا نمی شد فرمود بگردید بیابان را و هر چه گیرتان آمد، جمع کنید، بیارید روشن کنید و غذا یا نان را طبخ کنید. رفتند و هرکسی یک مختصری پیدا کرد و آمد روی هم ریختند زیاد شد آتشی روشن شد و زبانه کشید، پیامبر همین را تبدیل کرد به یک کلاس درس و فرمود: گناهان کوچک جدا از هم چیزی پیدا نیست مثل این قطعات کوچک چوب که در این بیابان پراکنده بود اما جمع که شد یک آتش عظیمی شد این گناهان کوچک هم وقتی جمع شود تبدیل به یک آتش عظیم می شود. این منبر رفتن نیست این یک حادثه را سوژه کردن و تبدیل به یک کلاس درس کردن است.
این مرجع تقلید در ادامه بیان توصیه های تبلیغی به اعضای دفتر تبلیغات اسلامی خراسان بیان داشت: راه های تبلیغات مختلف است داستان دیگری معروف من گمان می کنم نخستین بار در ارشاد مرحوم دیلمی دیدم که نقل می کند پیامبر اکرم از یک جا عبور می کرد یک دیوانه آنجا بود و مردم دورش را گرفته بودند و با تمسخر به وسیله او تفریح می کردند. خب این دیوانه بیمار است با بیمار که نباید تفریح کرد خلاف وجدان و خلاف انصاف است. پیامبر آنجا رسید فرمود بیایید نزد من تا من دیوانه واقعی را معرفی کنم، فرمودند: این شخصی که دیدید بیمار است بیمار را کار نداشته باشید اما مجنون کیست؟ آن کسی که خیلی متکبرانه راه می رود، در حال راه رفتن شانه هایش را تکان می دهد، کسی که مردم از شرش در امان نیستند و نیز به خیرش امیدوار نیستند. فرمود: این بیمار بود دیوانه ی واقعی متبکر، خودخواه، خودبرتر بین است.
وی ادامه داد: ببینید یک صحنه دور بیمار گرفتن را تبدیل می کند به یک کلاس درس، ما باید از روش های پیامبر استفاده کنیم از هر فرصت و به هر مناسبت بهره ببریم و آن هدف مان را به هر صورتی که است پیاده کنیم.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی گفت: اما نکته ای درباره مشهد عرض کنم، مشهد می دانید که هیبت خاصی دارد، بارگاه ملکوتی امام علی ابن موسی الرضا که جاذبه عجیبی دارد، جاذبه اش این است که سالی بیست میلیون نفر را به سوی خود جذب می کند. در حالی که خانه خدا، کسانی که در سال می روند آنجا زیارت می کنند بیش از هشت میلیون نیستند. این جاذبه فرصتی برای کارهای فرهنگی به ما می دهد که بشود روی این ها کار کرد.
این مرجع تقلید افزود: خود آستان مقدس کارهای فرهنگی را شروع کرده است شما هم به سهم خودتان باید کارهای فرهنگی داشته باشید. اضافه بر این همانطور که اشاره کردم در حاشیه مشهد جمعیت وهابی می خواست نفوذ کند و نفوذ هم کرده بود اما به حمدالله نفوذشان در حال ضعف و حتی من شنیده ام دارند مهاجرت معکوس می کنند و می روند.
وی ادامه داد: حوزه علمیه، دفتر تبلیغات، حضور بسیج و کلا به طور وسیع در آنجا حاضر باشیم. ایام غدیر که می شود بروند به نام علی (ع) بچه های سنی را هم تغذیه کنند. ایام عاشورا که می شود هیأت های مذهبی بروند حضور پررنگ داشته باشند دلداری بدهیم به شیعیان آنجا که تنها نیستند و جمعیت نفوذی وهابی ها هم اگر هستند بدانند که اینجا دیگر لانه جاسوسی آنها نیست. من خودم با اینکه قم ساکن هستیم در اینجا اولین قدم را برداشتیم یک حوزه علمیه قوی، مسجد آبرومند، کتابخانه بزرگ و تعدادی خانه های اساتید را با کمک خدا رحمت کند آیت الله واعظ طبسی، تصمیم به ساخت گرفتیم.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی گفت: به موازات ما هم افراد کارهای دیگری کردند و خود آقا هم دستور دادند امام جمعه ستادی تشکیل داد و گروه های جهادی مختلف را دعوت کردند و مشغول فعالیت شدند و الان هم آن خطر نفوذ برطرف شده که بماند بلکه مهاجرت معکوس هم صورت می گیرد.
وی در پایان گفت: به هر حال من به سهم خودم از زحمات شما تشکر و تقدیر می کنم و امیدوارم هم از طریق قدم و هم از طریق بیان و هم از طریق فعالیت های دیگر بتوانید جاذبه هایی به ویژه برای جوانان ایجاد کنید و این منطقه را ان شاءالله بیمه کنید که دشمن دیگر آرزوی نفوذ در اینجا نداشته باشد؛ حضور پر رنگ شما سبب ناکامی دشمن می شود

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.