به مناسبت روز پاسدار

پاسدار و پاسداری

تاریخ انتشار:
آنچه هويت اصلي پاسداران را تشكيل مي‏دهد، مردمي بودن آنان است. يعني هيچ‏گونه فاصله ‏اي ميان پاسداران و مردم وجود ندارد و آنان از بطن توده‏ ها جوشيده ‏اند. پاسداران، همراهان راستين مردم هستند و براي اسلامي مي ‏كوشند كه محبوب دل مردم است.
روز پاسدار

پاسدار كيست؟

پاسدار كسي است كه در حساس ‏ترين لحظه‏ هاي تاريخ، از ميان خلق برمي ‏خيزد و همچون دژي مستحكم، مردانه و شجاعانه براي رسيدن به حق و حقيقت و حفظ جامعه از سقوط و تباهي، گام برمي‏ دارد.

 مفهوم پاسداري

پاسداري معناي گسترده ‏اي دارد؛ پاسداري از مرزها، پاسداري از ارزش‏ ها، پاسداري از جامعه اسلامي، پاسداري از نفس و... .
پاسداري گاه با نيروي بازو و گاه با سخن گفتن و بيان حقايق صورت مي ‏گيرد. پاسدار انقلاب اسلامي، تنها يك لفظ نيست. يك واقعيت است. بدين معنا كه اگر كسي بخواهد برخلاف مسير اسلام عملي انجام دهد، وظيفه هر مسلماني است كه از اسلام و ارزش ‏هاي اسلام پاسداري كند. به تعبير امام خميني رحمه‏ الله: «پاسداري از اسلام و قرآن كريم، همان صراط مستقيمي است كه در نماز از خدا طلب مي ‏كنيم».[1]
بنابراين، پاسدار بودن فقط به داشتن لباس و نشان نظامي نيست. مرزبانان كشور، نيروهاي انتظامي، دانشمندان عرصه علم و پژوهشگران، هر يك از كيان و استقلال و شرف كشور دفاع مي ‏كنند و پاسدار به شمار مي ‏آيند.

ماهيت و فلسفه وجودي پاسدار و پاسداري

امام خميني رحمه ‏الله، پاسدار و پاسداري را ادامه زنجيره نبوت و امامت از حضرت آدم عليه ‏السلام تا حضرت محمد صلي ‏الله ‏عليه‏ و‏آله و از حضرت محمد صلي ‏الله‏ عليه‏ و‏آله تا امام حسين عليه‏ السلام و از امام حسين عليه ‏السلام تا انقلاب مهدي و برپايي كامل حكومت عدل الهي مي ‏داند و پاسدار را پاسدار حق و قرآن و اسلام برمي ‏شمارد. ايشان، پاسداران را سربازان خدا و سربازان امام زمان معرفي مي ‏كند. امام خميني رحمه ‏الله، پاسداري از اسلام را بالاترين پاسداري مي‏ داند و آشكارا به پاسداران دستور مي‏ دهد كه اسلام را حفظ كنند و به نسل آينده انتقال دهند.[2]
فلسفه وجودي سپاه پاسداران، حفظ دست ‏آوردها و اهداف موردنظر انقلاب اسلامي است. انقلابي كه ريشه ‏هاي فساد و وابستگي را قطع و نهال پاك ايمان و استقلال را در كشور و در دل امت ايران، بارور و با رحمت ولايت، آن را آبياري كرد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در دوره ‏هاي گوناگون زماني، درگير مبارزه با انواع توطئه ‏ها و تهديدهاي دشمنان بر ضد انقلاب اسلامي بوده و براي خنثي‏ سازي آنها تلاش كرده است.[3]

ارزش و مقام پاسدار و پاسداري

امام خميني رحمه‏ الله، معمار بزرگ انقلاب، ارزش پاسداراني را كه براي خدا خدمت مي‏ كنند، چنين بيان مي ‏كند:
پاسداران، از اركان كشور هستند؛ مجاهداني كه هم در پشت جبهه ‏ها و هم در جبهه‏ هاي نبرد عليه كفار مجاهدت مي‏ كنند. پاسداران، همان مجاهدان في سبيل‏ اللّه‏ هستند كه مقامشان بزرگ ‏تر از آن است كه گوهر زيباي عمل خود را به عيار پست دنيا محك بزنند. آنان، فرزندان دفاع مقدس و پرچم‏ داران عزت مسلمين و سپر حوادث كشورند.[4]

پاسدار در كلام پيامبر اعظم صلي ‏الله ‏عليه ‏و‏آله

1 ـ ارزش پاسداري و مرزباني

پيامبر اكرم صلي ‏الله ‏عليه ‏و‏آله مي‏ فرمايد:
يك روز مرزباني در راه خدا از يك ماه شب زنده ‏داري و روزه‏ داري بهتر است.[5]

2 ـ چشمان نگهبان

پيامبر اسلام مي‏ فرمايد:
دو چشمند كه آتش به آنها نمي ‏رسد: چشمي كه از ترس خدا بگريد و چشمي كه شب‏ها در راه خدا نگهباني دهد. [6]

ايثار و فداكاري؛ ويژگي اصلي پاسدار

حماسه‏ هاي خون ‏باري كه پاسداران در سراسر ميهن اسلامي آفريده‏ اند، نمايش‏ دهنده ايثار و فداكاري اين فرزندان راستين انقلاب است. پاسداران با تجهيزات اندك و با نفراتي كم، در مقابل كفر جهاني و مزدوران آنان جنگيدند. آنان در مقابله با عناصر ضدانقلاب داخل كشور و در نبرد با ارتش تجاوزگر بعث عراق، پيش از اينكه به اسلحه خود تكيه كنند، به ايمان خود تكيه مي‏ كردند.

مردمي بودن پاسدار

آنچه هويت اصلي پاسداران را تشكيل مي ‏دهد، مردمي بودن آنان است. يعني هيچ‏گونه فاصله ‏اي ميان پاسداران و مردم وجود ندارد و آنان از بطن توده‏ ها جوشيده ‏اند. پاسداران، همراهان راستين مردم هستند و براي اسلامي مي ‏كوشند كه محبوب دل مردم است. بنابراين آنان را مي‏ توان خدمت‏گزاران مردم و اسلام دانست.

پاسداري از مرزها، رمز رستگاري

پاسداري و حفظ مرزهاي كشور اسلامي از هجوم و تجاوز دشمن، يكي از مهم ‏ترين و اصلي‏ ترين وظيفه ‏هاي سپاه و تك تك پاسداران انقلاب اسلامي به شمار مي ‏آيد. خداوند در آيه دويست سوره آل ‏عمران مي‏ فرمايد:
اي اهل ايمان! در كار دين صبور باشيد و يكديگر را به صبر و مقاومت سفارش كنيد و آماده و مراقب كار دشمن و خداترس باشيد اميد است كه پيروز و رستگار شويد.
اين آيه كه آشكارا بر پاسداري از ميهن اسلامي و مقابله با تجاوز دشمن ستمكار دلالت دارد، رمز رستگاري را در مقابله با دشمن و پاسداري و حفظ سرزمين اسلامي از هجوم حملات دشمنان مي‏ داند.

دعاي امام سجاد عليه‏ السلام درباره مرزبانان

ـ پروردگار من! مرزهاي اسلام را از حمله دشمنان در پناه خود محفوظ بدار و مرزبانان ما را در ايفاي وظايفي كه به عهده دارند، حمايت كن و عطايا و مواهب خود را درباره آنان تكميل فرماي. بر شمار سربازان ما كه از مرزهاي ما پاس مي‏ دارند، بيفزاي و حربه آنان را بر ضد دشمن كارگر كن و سنگرشان را از آسيب شكست در امان دار و جمعيتشان را هنگام دفاع از پريشاني ايمن ساز و به تدبير خويش، صفوفشان را به هم پيوند ده و رشته وحدت و وصلتشان را از هم مگسل و هدفشان را همواره يكتا گردان و در سايه صبر و صولت، پيروزشان فرماي و حيله ‏هاي نظامي ‏شان را هميشه با پيروزي مقرون دار.
ـ پروردگارا! جان سربازان ما را كه در مرزها خدمت مي ‏كنند، با فروغ علم بيفروز و آنچه را نمي‏ دانند، به آنان بياموز و آنچه را نمي ‏شناسند، به آنان بشناسان و چشمشان را در بينايي توانا گردان تا آن حقايقي را كه نمي ‏توان ديد، ببينند. در آن هنگام نيز كه سربازان ما بر قلب دشمن حمله مي ‏آورند، ياد دنيا را از ضميرشان به در آور تا به دلربايي ‏هاي فريبنده‏ اش فريب نخورند و خود را نبازند. جمال زيور و زر را در برابرشان از جلوه برانداز تا به هواي زيور و زر به دشمن پشت نكنند و از توش و توان در نمانند... . [7]

  پيام كوتاه

در آرم سپاه پاسداران، همه ماهيت آن قابل جست‏ وجوست. لا يعني نه، لا يعني نفي همه وابستگي ‏ها و تعلقات و اين مفهوم حقيقي آزادي و استقلال است. آزادي از بندگي غير. استقلال ما نيز در نفي همه وابستگي‏ هاست.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامي از مردم مؤمن برآمده و بر آنها تكيه دارد و در كنار پير ميدان ‏هاي كلاسيك ارتش جمهوري اسلامي ايران و گردان‏ هاي رزمي ـ مهندسي جهاد سازندگي، مجموعه‏ اي را ساخته كه اكنون يكي از بزرگ‏ ترين قدرت‏ هاي نظامي جهان است.
و اكنون شما اي پاسداران عصر حاضر و انقلاب اسلامي! به حسين بن علي عليه ‏السلام كه به راستي پاسدار حرمت انسانيت و آزادمردي بود و به پاسداران قرآن كريم اقتدا كنيد. حق پاسداري از اسلام و انقلاب اسلامي را به خوبي ادا كنيد و اين جايگاه بزرگ را كه جايگاه پيامبران و اولياي خداوند است به خوبي پاس داريد.
آنان را كه از مرگ مي‏ ترسند، از كربلا مي‏ رانند. پاسداران، جنگاوران عرصه جهادند كه راه حقيقت را از ميان هاويه آتش جسته ‏اند. آنان ترس را مغلوب كرده ‏اند تا فتوت آشكار شده و به سرچشمه فنا ره يابند.
اكنون پاسداران مرز علم و دانش، ايران را به قدرتي هم ‏سنگ با بزرگ‏ ترين قدرت‏ هاي جهان تبديل كرده‏ اند. اين نه از آن جهت است كه ما صاحب تكنولوژي پيشرفته هستيم يا گام ‏هاي بلندي در زمينه توسعه اقتصادي برداشته ‏ايم، اين قدرت الهي است كه همه دنيا را دير يا زود به سوي ما خواهد كشيد و پرچم اسلام را بر فراز همه بلندي ‏هاي جهان به اهتزاز در خواهد آورد.
جنگ تحميلي كه آتش نمروديان بود، عرصه‏ اي براي شكوفايي استعدادهاي رزمي و وجدان‏ هاي بيدار آزادمردان شد. از سوي ديگر، نيرنگ دشمنان و پوشالي بودن قدرت آنان را برملا كرد. اكنون اي جوانان دانشمند و غيور ايراني! نوبت شكوفايي استعدادهاي علمي در زمينه تكنولوژي و انرژي هسته ‏اي است. آفرين بر شما كه چه خوب از مرزهاي دانش كشور پاسداري مي ‏كنيد.
آمادگي رزمي براي هر زماني لازم است، ولي چيزي كه اكنون ضروري است، تلاش در عرصه علم و توسعه تكنولوژي و فن ‏آوري هسته ‏اي است. دانشمندان ايراني در عرصه فن‏ آوري هسته‏ اي، از حريم و استقلال و كيان كشور دفاع و پاسداري مي‏ كنند.
اي پاسداران عرصه علم! آيا تنها امريكايي ‏هاي متمدن مي ‏توانند فن ‏آوري هسته ‏اي در اختيار داشته باشند و ما كه در جهان سوم يعني جهان غيرمتمدن‏ ها(!) زندگي مي ‏كنيم، بايد رنج قرباني شدن زير چكمه ‏هاي ژنرال‏ هاي پنتاگون و نژادپرستان صهيونيست را بر خود هموار كنيم تا نظم اجتماعي ليبرالي كه به گفته پوپر، بزرگ ‏ترين دست ‏آورد بشر است، نابود نشود.

 

پی نوشتها:
------------------------------------

[1] برگرفته از سخنان امام خمينى رحمه‏ الله در جمع عشاير كهنوج و اساتيد دانشگاه، 4/3/1358.

[2] برگرفته از سخنان امام خمينى رحمه ‏الله در جمع فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامى، 2/7/1358.

[3] امام خمينى رحمه ‏الله، سپاه پاسداران در انديشه امام خمينى رحمه ‏الله، تهران، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام، 1379، ص 3.

[4] برگرفته از سخنان امام خمينى رحمه ‏الله در جمع مسئولان نهضت سوادآموزى در سراسر كشور، 6/10/1359.

[5] ابن ابى جمهور، عوالى اللئالى العزيزية فى الاحاديث الدينيه، تحقيق: مجتبى عراقى، قم، سيدالشهدا، 1403 ه . ق، ج1، ص 87.

[6] ترمذى، سنن الترمذى، تحقيق: احمد محمد شاكر، بيروت، دار احياء التراث، بى ‏تا، ج 3، ص 96.

[7] جواد فاضل، صحيفه سجاديه، تهران، انتشارات اميركبير، 1372، چ 16، ص 263.

منبع: ارمغان شعبان

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.