مهارت‌های برقراری ارتباط گفتاری موثر(2)

تاریخ انتشار:
گوینده بایستی موضوعاتی انتخاب کند و به گونه ای مطرح نماید که مفید و متناسب با فضای گفتگو باشد و بی تدبیری در این کار باعث بروز مشکل خواهد شد برای نمونه سخن از شادی و شعف نزد مصیبت زده و دل شکسته نابجا و مشکل ساز است.
مهارت ارتباطی

بیان کردیم که مهارت‌های ارتباطی گفتاری در روابط با مخاطبان خیلی مهم می باشد و همچنین به چهار مورد از آنها قبلا اشاره شد و اما موارد دیگر:

5.رازداری

امیرالمومنین علی (ع) در نهج البلاغه ترجمه جعفر شهیدی حکمت 6 ص 361 می فرمایند: سینه خردمند صندوق راز اوست، امام صادق (ع) می فرمایند: دوستت را تنها از رازی باخبر کن که اگر دشمنت بر آن دست یابد به تو زیانی نرساند چرا که دوستت ممکن است روزی دشمن تو گردد.
 بنابراین افشای بی حد و مرز حتی در روابط نزدیک هم می تواند خطرناک باشد.

6. اولویت شناسی

گوینده بایستی موضوعاتی انتخاب کند و به گونه ای مطرح نماید که مفید و متناسب با فضای گفتگو باشد و بی تدبیری درا ین کار باعث بروز مشکل خواهد شد برای نمونه سخن از شادی و شعف نزد مصیبت زده و دل شکسته نابجا و مشکل ساز است.
امام علی (ع) می فرمایند: هر سخن جایی و هر نکته مقامی دارد.

7.توجه به سطح فهم و نیاز مخاطب

گوینده بایستی با در نظر گرفتن سن ، پایگاه اجتماعی و سطح خرد و دانش مخاطب طوری سخن گوید که هم قابل فهم و دریافتنی باشد و هم با ایجاد همسطحی و همسانی بین خود و مخاطب و درد سطح او ظاهر شدن موجب تأثیرگذاری در وی و کسب حمایت و همکاری او گردد.

امام صادق (ع) می فرمایند: هیچ گاه رسول خدا (ص) متناسب با خرد والای خویش با مردم سخن نگفت رسول خدا (ص) خود فرموده اند ما پیامبران مأموریم تا با مردمان به اندازه درک و عقلشان سخن گوییم.

8.هنر خوب گوش دادن

هنر گوش دادن فعالیت روان شناختی پیچیده تری است که درک، تعبیر و تفسیر تجربه ای حسی را شامل می شود، توجه اتمام وجود به سخنان گوینده از آداب گوش دادن است.

9. بهره گیری از نشانه های غیرکلامی

بر اساس پاره ای از بررسی ها بیش از نیمی مکالمات رودرروی ما غیرکلامی است و زبان اشاره و ایما پیش از آن که سخن بگوییم احساسات و نگرشهای ما را باز می گوید؛
حالت چهره، تماس چشمی، چگونگی صدا زدن و قیافه بدنی هر کدام پیامی را تداعی می کنند و در این میان حالات چهره از نشانه های غیرکلامی دیگر موثرتر است.

10.شایستگی سخن

امام باقر (ع) می فرمایند: زیباترین سخنانی را که دوست دارید به شما گفته شود به مردم بگویید.

معیارهای سخن شایسته:

الف) شنوایی‌ و رسایی سخن:

رسایی سخن موجب جذابیت آن و زمینه ساز پذیرش بهتر از سوی مخاطب است.

ب) سلامت و عفت کلام:

نمونه زیبای آن را قرآن کریم در داستان یوسف(ع) به تصویر کشیده داستانی که در ترسیم صحنه های حساس عشق سوزان و آتشین زنی زیبا و هوس آلود با جوانی پاکدل و پاکدامن دقت در بیان را با متانت و عفت درآمیخته و در شرح خلوتگاه عشق بدون آنکه از وقایع چشم بپوشد تمام اصول اخلاق و عفت را به کار بسته است.

ج) نرمی و ملایمت در عین قاطعیت و شفافیت:

 از این روی خداوند متعال به موسی (ع) و هارون (ع) توصیه نمود که با فرعون به نرمی سخن بگویند شاید که حق را بپذیرد.

د) استواری و سنجیدگی:

برآیند اندیشه پیش از سخن، آگاهانه سخن گفتن و نیز رعایت عدالت است.

.............................

 

منبع: http://www.modiryar.com/index-management/mba/meeting/5311-1392-03-28-04-...

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.