شمه ای از احوال بزرگان

آیت‌الله یثربی؛ الگویی برای زعامت دینی در شهرستان‌ ها

تاریخ انتشار:
آیت‌ الله سیدمهدی یثربی، در حالی که هنوز ۹ سال از اقامتش در حوزه قم نگذشته بود و البته به عالمی فاضل تبدیل شده بود با اشاره اساتید از جمله امام راحل به کاشان مراجعت و زعامت دینی در این شهر را به دست گرفت تا الگویی برای فضلای امروز حوزه باشد.
یثربی

به گزارش بلاغ به نقل از شبستان، آیت الله حاج سید مهدی یثربی(قدس سره) در روز عید مبارک غدیرخم(18 ذیحجه) سال 1343ه.ق. (1304ه.ش.) در کاشان و در بیت علمی مرحوم آیت الله سید محمد رضا کاشانی(ره) دیده به جهان گشودند.

در سال 1368 ه.ق به قم رفته و پس از تکمیل سطوح عالیه در نزد اساتیدی همچون حضرات آیات سلطانی طباطبایی(ره) و نجفی مرعشی(ره) به درس خارج مرحوم آیت الله العظمی بروجردی(ره) حاضر شدند. همچنین از محضر اساتید بزرگ حوزه در فقه و اصول، آیات عظام مرحوم امام خمینی(قدس سره) رهبر کبیر انقلاب، سید محمد محقق داماد، گلپایگانی و اراکی(رضوان الله علیهم) کسب فیض نمودند. در مباحث تفسیر قرآن و فلسفه استاد بزرگ علامه طباطبایی(ره) نیز شرکت نموده ، تا سال 1379ه. ق (1338 ه.ش)به تحصیل و تدریس در حوزه قم اشتغال داشتند.

بازگشت به کاشان و بر عهده گرفتن زعامت دینی 

پس از فوت ناگهانی اخوی گرامیشان که محور مسائل مذهبی و علمی و اجتماعی منطقه بود، به امر مرحوم آیت الله بروجردی(ره) و اشاره سایر اساتید از جمله امام راحل به کاشان مراجعت نمودند و در اولین روز های استقرار در کاشان، از سوی امام خمینی(قدس سره) به وکالت ایشان در امور شرعی و تصدّی امور مذهبی شهر منصوب گشتند.

مردم منطقه که تنها یادگار این بیت رفیع (با سابقه هفتصد سال) را بعد از رحلت برادر در بین خود دیدند، به دور وی جمع شدند و او نیز بدون هیچ قیدی، به اصلاح امور مردم به خصوص طبقه محروم پرداخت. در طول این خدمت بزرگ (قریب نیم قرن) خانه های بسیاری را برای محتاجان بنیاد نهاد؛ بیماران زیادی با تأمین وسایل لازم و هزینه مورد نیاز از سوی ایشان درمان شدند؛ امکانات ازدواج برای بسیاری از جوانان بی همسر با وجوهات شرعی و با حمایت ایشان فراهم شد؛ گروه زیادی ازجوانان بیکار به کار مشغول شدند؛ منازعات و اختلافات خانوادگی، منطقه ای و اجتماعی فراوان را با سرانگشت تدبیر و نفوذش حل و فصل نمود؛ بنا های خیر و عام المنفعه متعدّد را بنیاد نهاد یا طرح و تمهید آغاز آن را سبب شد.

برای نخستین بار در کاشان، دفتر اعزام مبلغ تأسیس نمود و با درایت و سلیقه تمام، تعداد قابل توجهی از فضلا و طلاب حوزه های علمیه را به روستاها و بخش ها و شهر های اطراف و حتی استان های دیگر از جمله شهرکرد اعزام نمود و این جاذبه، سالیان سال است که چراغ دین را پر فروغ تر کرده است.

از خدمات دیگر ایشان برای اشاعه فرهنگ قرآن، تشویق و حمایت طرح ابتکاری یکی از طلاب، در تدریس قرآن به سبک جدید بود. سپس با معرفی وی به قم، تعلیم قرآن به روش جدید در سراسر کشور گسترش یافت. همچنین نزدیک به چهل سال است که به امر ایشان و حمایت گسترده این بزرگوار، کلاس های آموزش قرآن و معارف دینی در فصل تابستان تشکیل می شود و کودکان و نوجوانان و جوانان در شهر و روستا ها و شهر های اطراف، در مقابل خطرات فرهنگی ایمن می شوند.

حضور گسترده برادران و خواهران طلبه در مدارس و آموزشگاه های شهرستان در طول سال تحصیلی نیز از برکات همین سیره پسندیده است.

موضوع دیگر مورد توجه ایشان، مسایل خاص جوانان به ویژه ازدواج و تحصیل بود. با تأسیس صندوق قرض الحسنه و وام ازدواج و اهتمام به بنیاد یک خوابگاه بزرگ دانشجویی در تهران، به دو آرمان بسیار بلند خود جامه عمل پوشاندند و علاوه برآن، ضمن زدودن درد های محتاجان، زمینه را برای تحصیل جوانان و رشد فرهنگی جامعه و نیز مبارزه با ربا خواری فراهم ساختند. درهمین راستا، باید به تأسیس درمانگاه با بودجه بعضی مؤمنین و نیز ایجاد قبرستان وسیع و کم نظیر (برای رفع مضیقه شهر) اشاره نمود .

کلام آخر آن که تفسیر عینی فرمایش رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) که «علما دژ های مستحکم دین اسلام هستند» در شخصیت جامع الاطراف این سلاله پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) کاملاً مشهود بود.

و سرانجام، این عالم جلیل القدر، شامگاه شنبه ششم رمضان المبارک1427 ه.ق (هشتم مهر ماه 1385 ه.ش) و در روز زیارتی حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السّلام) به ملکوت أعلی پیوست.

از نکات بارز این عالم فرزانه است که به محض احساس نیاز به وجود زعامت دینی در یک شهرستان مانند کاشان که هنوز و بعد از سال‌ ها از وفات آن مرحوم جمیعیتی نزدیک به 500 هزار نفر دارد به آنجا رفت و با رونق بخشی به حوزه کاشان و تبلیغ و ... دین خود را به حوزه علمیه ادا کرد.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.