به مناسبت 17 رمضان؛

بررسی اجمالی جنگ بدر

تاریخ انتشار:
ـ 313 مسلمان با سه اسب و هفتاد شتر در يك سوي ميدان و 950 نفر با صد اسب، هفتصد شتر و شش‏صد نيروي زره ‏پوش در سوي ديگر ميدان بودند. اين نبرد، نخستين نبرد پيامبر بود و خداوند در آن، اسلام را عزيز و سربلند كرد و اهل شرك را به ذلت نشاند.
جنگ بدر

آشنايي با جنگ بدر

ـ هفدهم رمضان سال دوم هجري، سال ‏روز جنگ بدر (اولين جنگ رسمي ميان پيامبر اعظم صلي ‏الله‏ عليه ‏و‏آله و مشركان مكه) است.

ـ 313 مسلمان با سه اسب و هفتاد شتر در يك سوي ميدان و 950 نفر با صد اسب، هفتصد شتر و شش‏صد نيروي زره ‏پوش در سوي ديگر ميدان بودند.

اين نبرد، نخستين نبرد پيامبر بود و خداوند در آن، اسلام را عزيز و سربلند كرد و اهل شرك را به ذلت نشاند.

 

پيام جنگ بدر

ايمان، توانِ به پيروزي رساندن يك گروه كوچك، بر لشكر بزرگ تا دندان مسلح را دارد. [1]

 

امدادهاي الهي در جنگ بدر از زبان قرآن:

يك ـ نزول فرشتگان

خداوند با فرستادن هزار فرشته، به استغاثه پيامبر و مسلمانان پاسخ داد و آنان را ياري كرد:

إِذْ تَسْتَغیثُونَ رَبَّکُمْ فَاسْتَجابَ لَکُمْ أَنِّی مُمِدُّکُمْ بِأَلْف مِنَ الْمَلائِکَةِ مُرْدِفینَ.
[به ياد آوريد] زماني را كه پروردگار خود را به فرياد مي ‏طلبيديد، پس دعاي شما را اجابت كرد كه من شما را با هزار فرشته پياپي ياري خواهم كرد.[2]

دو ـ فرا گرفتن خواب سبك

خداوند براي رفع اضطراب و تجديد قوا، خواب سبك و آرام‏ بخشي را بر آنان مسلّط ساخت و آنان را در پناه امن خود قرار داد.[3]

سه ـ نزول باران

خداوند، باران پربركتي فرو فرستاد تا مسلمانان بتوانند با غسل كردن، خود را از پليدي رها سازند. نزول باران سبب شد تا زمين محل استقرار مسلمانان، سفت و محكم شود و برعكس زمين زير پاي مشركان به صورت گل ‏آلود و باتلاقي درآيد.[4]

چهار ـ افكندن رعب در دل مشركان

علاوه بر امدادهاي فوق، خداوند در دل‏هاي مشركان رعب و هراسي افكند كه به تعبير قرآن كريم، نفس شرك و اعتماد نداشتن به خداوند، علت پديد آمدن ترس در دل‏هاي آنان است.[5]

 

نكته ‏هاي آموزنده رهبري پيامبر در نبرد بدر[6]

يك ـ تكيه بر خداوند

پيامبر، هنگام آغاز نبرد دست به دعا برداشت و از درگاه خداوند وفاي به وعده و پيروزي مسلمانان را خواستار شد و با اين كار خود توانست اين باور را به سپاه منتقل كند كه هيچ نيرويي توان مقاومت در مقابل اراده الهي را ندارد و وعده او قطعي است.

دو ـ پرهيز از تبعيض در استفاده از امكانات

در اين نبرد، سپاه اسلام تنها هفتاد شتر داشت كه هر سه نفر به نوبت سوار يك شتر مي ‏شدند. پيامبر خدا با اينكه رهبري اين نبرد را بر عهده داشت، ولي مانند بقيه به نوبت از امكانات استفاده مي‏ كرد.

سه ـ استفاده از نظر كارشناسي انصار

پيامبر هنگام برپايي اردو از انصار خواست تا موقعيتي مناسب از نظر نظامي را به او معرفي كنند. وقتي حباب بن منذر انصاري كنار چاه‏ هاي بدر را از نظر نظامي مناسب معرفي كرد، حضرت ديدگاه مشورتي و كارشناسانه او را پذيرفت.

چهار ـ رعايت تاكتيك ‏هاي نظامي

ـ به دست آوردن اطلاعات دقيق از سپاه دشمن

ـ استقرار سپاه در محل مناسب پشت به خورشيد

ـ انتخاب شعارهاي جنگي مناسب همچون: يا عبداللّه، اَحَد اَحَد، اللّه مولانا و لا مولي لكم.

پنج ـ پرهيز از آغاز نبرد

پس از استقرار دو سپاه، پيامبر كوشيد قريش را از جنگ منصرف كند، ولي قريشيان متكبر نپذيرفتند و با كشتن برخي از مسلمانان، نخستين حمله خود را آغاز كردند.

شش ـ توجه به بالا بردن سطح آموزشي مسلمانان

پيامبر اعظم صلي ‏الله‏ عليه‏ و‏آله در پايان نبرد، به خانواده ‏هاي اسيراني كه توانايي پرداخت فديه نداشتند، فرمود: «هر اسيري كه بتواند به ده نفر از مسلمانان خواندن و نوشتن بياموزد، آزاد خواهد شد».

 

عوامل پيروزي مسلمانان

1. ايمان به هدف و استقامت در راه آن
2. اطاعت از رهبري
3. ايثار
4. تكيه دشمن بر غير خدا
5. تكبر ورزيدن دشمن 

 

جنگ بدر، مهم ‏ترين نمونه اتحاد مسلمانان

جنگ بدر، نخستين جنگ سپاه اسلام با سپاه كفر بود و مسلمانان در اين جنگ به خوبي غلبه قدرت ايمان و اتحاد اسلامي را بر سپاه شرك و كفر به نمايش گذاشتند. با وجود كمي تعداد و تجهيزات جنگي، مسلمانان با اتحاد و يك ‏پارچگي و تسليم در برابر رهبري پيامبرتوانستند مشركان و مخالفان خود را مغلوب كنند و نداي اتحاد خود را به گوش مخالفان خود برسانند. همچنين توانستند موقعيت خويش را در سراسر عربستان تحكيم بخشند.
از آن پس بود كه ديگر مخالفان مانند يهود و نصارا، مسلمانان را يك امت واحد و قدرت جدّي در عربستان به شمار آوردند.

 

پی نوشتها:

-----------------------------------

[1] پرسش‏ها و پاسخ‏هاى دانشجويى، ص 221.

[2] انفال: 9

[3] نك: انفال: 11.( إِذْ یُغَشِّیکُمُ النُّعاسَ أَمَنَةً مِنْهُ وَ یُنَزِّلُ عَلَیْکُمْ مِنَ السَّماءِ ماءً لِیُطَهِّرَکُمْ بِهِ وَ یُذْهِبَ عَنْکُمْ رِجْزَ الشَّیْطانِ وَ لِیَرْبِطَ عَلى قُلُوبِکُمْ وَ یُثَبِّتَ بِهِ الأَقْدامَ : و (یاد آورید) هنگامى را که خواب سبکى که مایه آرامش از سوى خدا بود، شما را فرا گرفت; و آبى از آسمان برایتان فرستاد، تا شما را با آن پاک کند; و پلیدى شیطان را از شما دور سازد; و دل هایتان را محکم، و گام ها را با آن استوار دارد!)

[4] همان

[5] نك: آل عمران: 151.( سَنُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُواْ الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَكُواْ بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَمَأْوَاهُمُ النَّارُ وَبِئْسَ مَثْوَى الظَّالِمِينَ : به زودى در دلهاى كسانى كه كفر ورزيده ‏اند بيم خواهيم افكند زيرا چيزى را با خدا شريك گردانيده ‏اند كه بر [حقانيت] آن [خدا] دليلى نازل نكرده است و جايگاهشان آتش است و جايگاه ستمگران چه بد است)

[6] پرسش‏ها و پاسخ‏هاى دانشجويى، صص 227 ـ 234.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.