اِلهی عَفوُکَ عَفوُکَ عَفوُک؛

فضيلت و اعمال شب قدر

تاریخ انتشار:
«مقدرات، در شب نوزدهم، تعيين؛ در شب بيست و يكم، تأييد و در شب بيست و سوم [ماه رمضان]، امضا مي ‏شود».

الف) فضيلت شب قدر در كلام معصومين عليهم ‏السلام

پيامبر اعظم صلي‏ الله‏ عليه‏ و‏آله فرمود: «ماه رمضان سرور ماه هاست و شب قدر سرور شب‏ هاست».[1]
«شيطان در اين شب، بيرون نمي ‏آيد تا آن ‏كه سپيده‏ اش تابان شود و در آن شب، او نمي ‏تواند كسي را فلج يا دردمند سازد، يا فسادي بر كسي وارد آورد. و در آن، جادوي هيچ جادوگري كارگر نمي ‏شود».[2]امام صادق عليه ‏السلام فرمود: «قلب ماه رمضان، شب قدر است».[3]
«مقدرات، در شب نوزدهم، تعيين؛ در شب بيست و يكم، تأييد و در شب بيست و سوم [ماه رمضان]، امضا مي ‏شود».

 

ب) اعمال و مستحبات شب‏هاي قدر[4]

شب قدر، شبي بسيار بافضيلت است. بنابراين، از اين فرصت ‏هاي به دست آمده بايد بيشترين بهره را بُرد. بهترين اعمال در اين شب:

1ـ توبه
توبه از مهم ‏ترين اعمال شب قدر است كه در كلام و سيره معصومين عليهم ‏السلام تأكيد فراواني بر آن شده است. بايد در اين شب‏هاي مبارك تلاش كرد كه در حالات فكري و روحي و قلبي تغيير ايجاد شود و تصميم بر ترك گناه گرفته شود.

2ـ دعا
«دعا»، توجه به بارگاه حضرت معبود است و نوعي معراج روحي مؤمن به شمار مي ‏آيد. دعا، توجه قلبي انسان به خداوند است. بنابراين، چه فرصتي بهتر از شب‏ هاي قدر! بياييد دست خويش را به درگاه الهي بالا ببريم. پيشاني را بر خاك ساييم. اشك از ديدگان سرازير كنيم و در مقابل حضرت حق به بندگي و تسليم در برابر او اعتراف كنيم.

3ـ تلاوت قرآن
از آنجا كه شب قدر، شب نزول قرآن است، بهترين عهدنامه با پروردگار كريم، تلاوت قرآن است. از اين‏رو، خواندن با تأمل و تدبر قرآن به ويژه در چنين شب‏هايي بسيار مناسب است.

4 ـ شب زنده ‏داري
همه بركات شب قدر، در پرتو شب زنده‏ داري و احياي شب قدر، قابل دست‏رسي است؛ به ويژه اگر در مسجد به ميزباني خدا و در ميان ديگر بندگان پاك خدا انجام گيرد.

5ـ خودشناسي
يكي از بهترين كارها در شب قدر، شناخت خداوند سبحان است كه مقدمه ‏اي است براي رسيدن به مقام رستگاري و نورانيت دل و از سوي ديگر، خودشناسي، مقدمه چنين معرفتي است؛ زيرا هر كس خودش را بشناسد، خدا را مي‏ شناسد.
بنابراين، تأمل در نفس خود ـ اينكه از كجا آمده، براي چه آمده و به كجا خواهد رفت ـ فراهم آوردن زمينه‏ اي براي خداشناسي و دست ‏يابي به فضايل اين شب است.

 

پی نوشتها:

-------------------------------

[1] بحارالانوار، ج 40، ص 54.

[2] مراقبات ماه رمضان، ص 360.

[3] اصول كافى، ج 4، ص 66، ح 1.

[4] پرسش‏ها و پاسخ‏هاى دانشجويى، صص 81 ـ 85.

منبع : ارمغان 3

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.