مثبت اندیشی برای مبلغان

تاریخ انتشار:
یکی از‌روش‌های مناسب تبلیغ جلب کردن اعتماد مردم یا به «مثبت گرایی»است،به این معنی که مبلغین دین از طریق مثبت اندیشی بتوانند در مسیر تبلیغ قدمی مفید بردارند،و درافزایش سطح معلومات و درک وفهم مردم موثر واقع شوند.
افکار مثبت گرایی

مثبت اندیش به معنای نادیده گرفتن کاستی ها،انتقاد نکردن و عدم تلاش در جهت بهبود آنها نیست،بلکه به معنای دیدن واقعیت و برنامه ریزی دقیق،هدفمند و امیدوارانه برای تغییرآن است.[1]
مثبت اندیشان هدف خود را مشخص می کنند،وبرای رسیدن آن تلاش و برنامه ریزی می نمایند،اما خوش خیالان تنها آرزو می کنند و انتظار دارند که همه کائنات دست به دست هم می دهند و آرزویشان را برآورده سازند.[2]
مثبت اندیشی با تغییر و بازسازی نگرش‌(روش نسبتا ثابت در فکر،احساس و رفتار نسبت به افراد،گروه‌ها،و موضوع‌ های اجتماعی یا هر حادثه ای در محیط فرد)[3]تقویت و رشد می کند.
نگرش در فرهنگ دینی و درمعارف قرآنی ،از بعد نگرش ایمانی،کفری،و منافقانه قابل بررسی است.[4]
یکی از بزرگترین گام در مسیر تحول اندیشه مثبت،شروع کردن از خویشتن است.
فردی که احساس ناخوشایندی به خود دارد،بی تردید احساس ناخوشایند را به نحوی به دیگران منتقل می‌کند.[5]
و حال آنکه یکی از روش های مناسب تبلیغ جلب کردن اعتماد مردم به «مثبت گرایی» است،[6]به این معنی که مبلغین دین از طریق مثبت اندیشی بتوانند در مسیر تبلیغ قدمی مفید بردارند،و درافزایش سطح معلومات و درک و‌فهم مردم موثر واقع شوند.
مثبت گرایی نسبت به خود،به این معنا نیست که بیش از همه به فقط به فکر خود باشیم،بلکه مفهومش این است که دید منفی نسبت به خود را رفع کرده،به طوری که آثاری از افکار منفی در ذهن باقی نماند.
نحوه تربیت در دوره های کودکی باعث شکل گیری خودپنداری فرد می شود،که در برخی موراد به خاطر عدم توجه به مسائل تربیتی این خودپنداری با منفی گری نسبت به خود رشد می کند.

شیوه‌های تقویت مثبت نگری نسبت به خود:[7]

1.نوشتن نکات مثبت
با نوشتن نکات و جنبه های مثبت فردی می توان این نگاه را تقویت و رشد داد.
مثلا:داشتن صدای خوب،اهل مطالعه بودن،اهل ورزش بودن،برقراری ارتباط با دیگران،تن سالم و بی عیب‌ و...اینها می توانند جزء نقاط مثبت باشند
در حقیقت با یاداشت کردن و مرور جنبه‌های مثبت بهترین زمینه رشد در مسیر‌مثبت اندیشی را خواهیم داشت.
فکر مثبت رفتار مثبت را در پی خواهد داشت.
2.تلقین عبارت‌های مثبت
جملات مثبت می تواند در مثبت نگری و افزایش روحیه افراد موثر شوند.
بهترین جملات و عبارتها احادیث و آیات قرآنی هستند که شخص را در ادامه مسیر کمال و معنویت موفق و پایدار‌می کند.
مثل:
1.تشویق بر صبر
«وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ»( البقرة آیه : 45)
«و (در كارهايتان) از صبر (روزه) و نماز يارى طلبيد، و البته استعانت و نماز (هر دو) دشوار و گران است مگر بر فروتنان»
توجه به این آیه قرآن و فکر کردن در مورد استفاده صبر‌ و اصلاح نگاه عجولانه،و تلقین اینکه صبر یک رفتار خوب و مورد پسند الهی است، می تواند  به مرور زمان مسیر زندگی را عوض کند.و در تغییر و شکل گیری یک رفتار خوب و مثبت موثر واقع شود.
 2.اعتماد به خدا
«وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا »( الطلاق آیه : 3)
«و از جايى كه حسابش را نمی‌كند، به او روزى می‌رساند، و هر كس بر خدا اعتماد كند او براى وى بس است. خدا فرمانش را به انجام رساننده است. به راستى خدا براى هر چيزى اندازه‏اى مقرّر كرده است.»
تلقین این پیام الهی که بهترین یار و دوست انسان خداست و انسان اگر به او اعتماد کند،می تواند به بهترین مراحل پیشرفت نائل شود.یکی از مراحل تاثیر گذار در اندیشه مثبت فرد می باشد.
3.اشتیاق بر‌کارهای خیر
«وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيهَا فَاسْتَبِقُواْ الْخَيْرَاتِ أَيْنَ مَا تَكُونُواْ يَأْتِ بِكُمُ اللّهُ جَمِيعًا إِنَّ اللّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ »( البقرة آیه : 14)
و براى هر كسى قبله‏اى است كه وى روى خود را به آن [سوى‏] می‌گرداند پس در كارهاى نيك بر يكديگر پيشى گيريد. هر كجا كه باشيد، خداوند همگى شما را [به سوى خود باز] مى‏ آورد در حقيقت، خدا بر همه چيز تواناست.
تلقین این پیام الهی که کارهای خیر و خوب مورد تشویق و عنایت خداست،می تواند در رشد و شکوفایی اندیشه مثبت فردی و اجتماعی موثر واقع شود.
4.علاقه به انجام انفاق
«آمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَأَنفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُم مُّسْتَخْلَفِينَ فِيهِ فَالَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَأَنفَقُوا لَهُمْ أَجْرٌ كَبِيرٌ »(الحديد آیه : 7)
"به خدا و پيامبر او ايمان آوريد، و از آنچه شما را در [استفاده از] آن، جانشين [ديگران‏] كرده، انفاق كنيد. پس كسانى از شما كه ايمان آورده و انفاق كرده باشند، پاداش بزرگى خواهند داشت."
تلقین و توجه به این پیام الهی، می تواند حس دلسوزی و کمک به دیگران را که از اندیشه‌های بسیار خوب و مثبت هستند،تقویت و باعث رشد و شکوفایی انگیزه مثبت گرایی فرد بگردد.

 

منبع:

*قرآن کریم
[1].جمعی از مولفان،روانشناسی اجتماعی با نگرش به منابع اجتماعی،پژوهشگاه حوزه و دانشگاه،1390،چاپ چهارم،قم
[2].بابا زاده،علی اکبر،شیوه‌های تعلیم و تبلیغ،انتشارات دانش و ادب،1382،اول،قم
[3].باستانی،قادر،اصول و تکنیک های برقراری ارتباط موثر با دیگران‌، ققنوس،1386،تهران

..................................
پی نوشت:

[1].باستانی،اصول و تکنیک های برقراری ارتباط موثر با دیگران،ص174
[2].همان،ص175
[3].جمعی از نویسندگان،روانشناسی اجتماعی،ص140
[4].همان
[5].باستانی،اصول و تکنیک های برقراری ارتباط موثر با دیگران،ص176
[6].بابا زاده،شیوه‌های تعلیم وتبلیغ،ص220
[7].باستانی،اصول و تکنیک های برقراری ارتباط موثر با دیگران،ص178

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.