عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

برای درمان دردهای جامعه نگاهی ارگانیک داشته باشیم

تاریخ انتشار:
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه برخی رفتارهای نادرست در جامعه گره‌گشا بوده و پاسخگوی بسیاری از نیازها هستند، گفت: باید از خود پرسید که چرا فضای موجود به گونه‌ای است که در برخی موارد امر مذموم گره‌گشاست.
علیرضا واسعی

علیرضا واسعی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در برنامه شب آسمانی شبکه قرآن و معارف سیما بیان داشت: ما به عنوان ایرانیان مسلمان در گذشته مایه شگفتی و اعجاب بودیم اما رفته رفته جامعه ما دچار تغییراتی شد و متأسفانه می‌توان گفت که امروزه جامعه ما دارای مطلوبیت‌های لازم نیست، به طوری که  آن‌چه که هم اکنون در آن قرار گرفته‌ایم با آن چیزی که مطلوب است فاصله زیادی دارد.
وی افزود: یکی از این مطلوب‌ها اخلاق است زیرا اخلاق یکی از مظاهر تمدنی ما می‌باشد، به عبارت دیگر می‌توان گفت که اخلاق نشان از پیشرفت تمدنی یک جامعه دارد، از طرف دیگر بین اخلاق و فرهنگ نیز رابطه نزدیکی وجود دارد، زیرا اخلاق یکی از شعب و شاخه‌های فرهنگ است.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: اخلاق، خصلت‌ها و سجایایی است که در درون ما نهادینه شده است و این خصلت‌ها را در مواجه با دیگران به کار می‌برند که این خلق و خو‌ها در نگاه فرد مسلمان تقدم دیگری بر خویشتن است آن هم با نیت تقرب به خداوند و رسیدن به کمال.
وی ادامه داد: فرهنگ نیز مجموعه ذهنیات افراد است که ساز و کار جامعه را رقم می‌زند  که این مجموعه ذهنیات از راه‌های مختلف شکل می‌گیرد، این راه‌ها  می‌تواند علمی، تاریخی و یا حتی امری وارداتی باشد ما حتی در جاهایی اخلاق و فرهنگ را به‌جای همدیگر استفاده می‌کنیم.
واسعی تصریح کرد: جامعه مانند پیکره‌ای است که دارای ابعاد و اضلاع و زوایای مختلفی است بنابراین جامعه انسانی امروز ارگانیک باید دیده شود و به همین دلیل فهم ارگانیک نیز لازم است، نباید درد جامعه را با نگاه تفنگی دید بلکه نگاه به جامعه باید جامع و کامل باشد.
وی اظهار داشت: متأسفانه در جامعه کنونی ما بسیاری از رفتارها با فرهنگ تعریف شده هم خوانی نداشته و با انتظارات بجا نیز هم‌سویی ندارد بسیاری از رفتارهای اخلاقی فضیلت‌مندانه نیست و این شاید به این دلیل است که برخی رفتارهای نادرست در جامعه گره‌گشا بوده و پاسخگوی برخی نیازها هستند. باید از خود پرسید که چرا فضای موجود به گونه‌ای است که در برخی موارد امر مذموم گره‌گشاست.
واسعی بیان داشت: در چالش‌هایی که در رابطه با فرهنگ بین مسئولان رخ می‌دهد انتظار می‌رود مسئولی که در جایگاه خاص هم قرار دارد منطقی و علمی حرف بزند اما گاهی حرف‌هایی شنیده می‌شود که حتی با تربیت اجتماعی سازگاری ندارد.
وی در پایان سخنانش تصریح کرد: جامعه ما جامعه بی‌سوادی نیست و سمت و سوی تخصصی یافته‌ است اما نمی دانم چرا تخصص در فرهنگ و اخلاق را فراموش می‌کنیم، به نظرم در زمینه‌های فرهنگی مانند حجاب باید به سراغ کسانی رفت که تخصص و سواد کافی و لازم را داشته باشد.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.