عقیل مصطفوی مجد

ازدواج سیاهی بنام ازدواج سفید

تاریخ انتشار:
ازدواج پدیده‌ای است که از گذشته و از زمان آمدن انسان به این دنیا بوده و تا امروز نیز ادامه داشته است.
ازدواج

ازدواج پدیده‌ای است که از گذشته و از زمان آمدن انسان به این دنیا بوده و تا امروز نیز ادامه داشته است. متاسفانه امروزه، این امر به دلیل وجود عوامل و مشکلاتی کمتر از گذشته رخ می‌دهد و سن ازدواج در حال افزایش است و در کنار این مشکلات، پدیده‌ای نامتعارف و ناآشنایی بنام ازدواج سفید در میان جوانان نیز رواج پیدا کرده است.

ازدواجی که پیغمبر اکرم(صلی‌الله‌علیه‌وآله) روزی آن را کامل کننده‌ی دین و ایمان فرد[۱] و عامل استواری جامعه[۲] دانست و معرفی نمود، امروز به صورتی استحاله یافته است که باید آن را نابودکننده‌ی دین، ایمان،اخلاق وجامعه دانست.

همزیستی بدون ثبت شرعی و قانونی یا همان ازدواج سفید، ازدواجهایی است که دختران و پسران بدون آنکه عقد کنند زیر یک سقف می‌روند.

قرآن کریم درباره راه ارضای غریزه جنسی، می‌فرماید: «وَالَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ* إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَكَتْ أَیْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَیْرُ مَلُومِینَ* فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ؛و آنها كه دامان خود را از آلودگی به بی عفتی حفظ می‏كنند. تنها آمیزش جنسی با همسران و كنیزانشان دارند كه در بهره گیری از آنها ملامت نمی‏ شوند. و هر كس غیر این طریق را طلب كند تجاوزگر است.» [المومنون ۵-۷]

با توجه به آیات فوق در شرایط کنونی که کنیز وجود ندارد، تنها راه مجاز برای ارضا غریزه جنسی ازدواج است و تحریک شهوت از هر راه دیگر نادرست است.

عوامل رواج ازدواج سفید

چه بسا بتوان گفت که دلایل رواج این نوع رابطه بین دختران و پسران مجموعه‌ای از این عوامل باشند: تجردگرایی دختران، کمرنگ و ضعیف شدن ارزشها و باورهای دینی و مذهبی مردم بویژه جوانان، الگوگیری از ماهواره و رسانه‌های بیگانه بویژه سریال و فیلمهای ساخت ترکیه و آمریکای جنوبی از جمله عوامل رشد «ازدواج سفید» هستند.

البته ناگفته نماند که بی اعتنایی به نظام خانواده، عدم مسئولیت پذیری دختران و پسران برای زندگی اجتماعی و جامعه پذیر کردن آنها، نبود امکانات برای ازدواج از جمله مسکن و بیکاری می‌تواند در شکل گیری چنین روابطی تاثیر گذار باشد؛ مثلا جوانی که شغل ندارد و باورهای دینی ضعیفی نیز داشته باشد، بیشتر در معرض اینگونه روابط قرار می‌گیرد.

ازدواجی که پیغمبر اکرم(صلی‌الله‌علیه‌وآله) روزی آن را کامل کننده‌ی دین و ایمان فرد و عامل استواری جامعه دانست و معرفی نمود، امروز به صورتی استحاله یافته است که باید آن را نابودکننده‌ی دین، ایمان،اخلاق و جامعه دانست.

این نوع روابط، به این دلیل که شکل گیری آن براساس احساسات و نیازهای جنسی بوده که بعد از مدتی فروکش می‌کنند و در ضمن نبود هیچ گونه تعهد رسمی و قانونی در اینگونه روابط، دوامی نخواهد داشت.

زیرا در «ازدواج سفید» به این دلیل كه طرفین هیچ كجا سندی مبنی بر زن و شوهری ثبت نکرده‌اند، خیلی راحت می‌توانند رابطه خود را پایان دهند بدون اینكه اتفاقی افتاده و كسی از دیگری انتظار و توقعی داشته باشد.

تبعات این ازدواج‌های سفید برای دختران بسیار فاجعه‌آمیز است؛ زیرا هیچگونه تضمین و مسئولیتی در آن تعریف نشده است و پسر می‌تواند به‌دلخواه رابطه را برهم بزند و هیچگونه ضرر و زیانی را تقبل نکند.

لذا در اینگونه روابط، دختران بیشترین ضربه و ضرر را می‌کنند؛ زیرا فرهنگ جامعه ما این چنین است که وقتی دختری با یک پسر در رابطه باشد بعد از پایان یافتن آن رابطه کسی به سراغش نخواهد رفت و این اتفاق ضربه سنگینی خواهدبود که بر دختران جامعه وارد می‌شود. همچنین از آنجایی که معمولا دختران از قدرت عاطفی بالاتری برخوردارند، با پایان رابطه، ضربه روحی شدیدی می‌خورند.

امّا نهایت ضرری که پسر از اینگونه روابط ممکن است، دچار شود این است که پسر با مشکلات روحی مواجه می‌شود ولی دختر زندگی‌اش را از دست می‌دهد.

در مجموع، ازدواج سفید میکروبی است که تنها باعث آلودگی پسران و نابودی شخصیت و حرمت دختران می‌شود.

در نتیجه نمی‌توان این نوع ازدواج را در جوامع اسلامی به رسمیت شناخت و یا حتی آن را ازدواج خطاب کرد؛ چرا که این نوع گستاخی به هیچ عنوان با انتخاب رنگ سفید برای آن نورانی و مایه‌ی مودت و رحمت جلوه داده نمی‌شود.

امّا راهکار مقابله با چنین پدیده‌ای، تسهیل ازدواج و شکل گیری خانواده و افزایش میزان پابندی جوانان به ارزشها و باورهای دینی است تا چنین ازدواجهای سیاهی در سطح جامعه کاهش پیدا کند.

---------------------------------------------------------------------------------------------

پی‌نوشت‌ها:
[۱].قال رسول‌الله(صلى‌الله‌علیه‌وآله): «إذا تَزوَّجَ الرَّجُل أحرَزَ نِصفَ دینِهِ؛ کسى که ازدواج کند، نصف دینش را حفظ کرده است.»[مستدرک الوسائل، ج ۱۴، ص۱۵۴]
[۲]. قال رسول‌الله(صلی‌الله‌علیه‌وآله): «إِذَا جَاءَكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ خُلُقَهُ وَ دِینَهُ فَزَوِّجُوهُ إِلَّا تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِی الْأَرْضِ وَ فَسادٌ كَبِیرٌ؛ هرگاه كسى كه اخلاق و دینش را مى‏‌پسندید براى خواستگارى نزد شما آمد پس دختر خود را به نكاح او در آورید كه اگر چنین نكنید موجب آشوب و فساد بزرگى در زمین گردد.»[تهذیب الاحکام، شیخ طوسی، ج۷، ص۳۹ ]

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.