دکتر منیره حسینی در گفتگو با بلاغ (۱)؛

ضرورت بهره گیری از توانمندی های حوزه علمیه و صاحب نظران دینی در فضای مجازی

تاریخ انتشار:
دکتر منیره حسینی با اشاره به حضور فعال صاحبنظران حوزوی در دو همایش ملی فضای مجازی پاک که در گذشته برگزار شد، بر ضرورت استفاده حداکثری از توانمندی های حوزه علمیه تاکید کرد.
فضای مجازی شبکه ملی اینترنت

دکتر منیره حسینی عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیر و از اعضای هیئت مدیره جمعیت توسعه گران فضای مجازی پاک در گفتگویی تفصیلی با خبرنگار بلاغ به توضیحاتی در خصوص فضای مجازی پاک پرداخت که بخش اول آن را در ادامه می خوانیم.

برگزاری همایش فضای مجازی پاک و همایش هایی از این قبیل تا چه اندازه می تواند در سالم سازی فضای مجازی کمک کند؟
در حقیقت، نقش همایش، آگاهی بخشی و آموزشی است. آموزش کاربری صحیح فضای مجازی، معرفی فرصت‌ها و تهدیدهای فضای مجازی و نظریه‎ پردازی و بررسی تجارب مفید داخلی و خارجی در چگونگی سالم سازی فضای مجازی. انتظار می‌رود که برگزاری این همایش و همایش‎های مشابه، بتواند سطح آگاهی جامعه را به این امر مهم ارتقا بخشد و خوشبختانه، نتایج به دست آمده از دو همایش قبل، مؤید این موضوع است.

لطفا در مورد همکاری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه در سومین همایش فضای مجازی پاک توضیح بفرمایید؟
دو همایش قبل، در دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه شهید بهشتی برگزار شده بود و در از ظرفیت های دانشگاه استفاده خوبی شده بود. گرچه در همایش های قبل نیز در محورهایی از قبیل قوانین و سنت‎های ملی و دینی، از دیدگاه صاحبنظران حوزه‌های علمیه بهره گرفته شده بود، اما اهمیت موضوع فضای مجازی و نقش کلیدی صاحبنظران و نگاه آنان از منظر دین و آموزه‎های دینی به این موضوع، ایجاب می‌کرد که در همایش سوم، از توانمندی های حوزه‎های علمیه و متفکران دینی کشور بیشتر استفاده شود. امیدواریم برگزاری همایش سوم در شهر قم و با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، دستاوردهای مورد انتظار را داشته باشد.

 فضای مجازی پاک چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
فضای مجازی پاک، باید تمامی ویژگی‎های فضای حقیقی پاک را داشته باشد. به قول بزرگان حوزه، این فضا مجازی نیست، بلکه حقیقی است. ما داریم در این فضا زندگی می‎کنیم. وقتی به گفته صاحبنظران، اینترنت به تمام عرصه های زندگی بشری ورود پیدا کرده است، لذا پاکی فضای مجازی چیزی جز تلاش برای پاک زیستن و پاک ماندن در تمام عرصه‌های زندگی نیست.

راهکار شما برای بهتر شدن فضای اخلاقی و فرهنگی در فضای مجازی چیست؟
البته، شرایط اخلاقی و فرهنگی جامعه و فضای مجازی، متأثر از سلسله عوامل بسیاری است که برخی از آنها در تحقیقات گذشته شناسایی شده‎اند و می‎توان از آنها بهره برد. برخی نیز شناسایی نشده‎اند و انتظار می‎رود در تحقیقات آینده شناخته شوند. برای بهتر‌شدن فضای مجازی، از نظر اخلاقی و فرهنگی، حرکتی دو طرفه از جانب جامعه و خانواده‌ها و هم از طرف دولت و سازمان ها لازم است. نمی‌توان اخلاقیات را مقوله‎ای کاملاً فردی دانست و نمی توان تمام بار را بر دوش نهادهای دولتی انداخت. لازم است که خانواده‎ها آگاه باشند و با حساسیت بیشتری به فضای مجازی نگاه کنند و نقش نظارتی قدرتمندتری را ایفا نمایند. همچنین، دولت و سازمانهای دولتی نیز نقش مهمتری را در فراهم نمودن زیرساخت پاک، محتوای پاک و زمینه ارتباطی پاک ایفا نمایند. 

چالش های فنی و زیرساختی پیش روی فضای مجازی پاک را بفرمایید؟
در بحث زیرساخت، سالها است که ضرورت شبکه ملی اطلاعات، مراکز داده برای ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات در داخل کشور، و نرم افزارهای ملی مطرح است، اما موفقیت کامل حاصل نشده است. اخیراً هم اهمیت موضوع شبکه‎های اجتماعی ملی و کلان-داده‌ها (big-data) بسیار مطرح است که امیدواریم چرخه ایده تا تولید بسیار کوتاه‎تر شود. امروزه، رقابت اصلی در فضای مجازی بر سر همین موضوعات است و مزیت رقابتی، در دست آن کسی است که داده‌های بیشتری دارد. بی‌شک، اهمیت راهبردی این موضوع، فراتر از جنبه اقتصادی است و جنبه‌های امنیتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را شامل می‌شود.

آیا در کشور در جهت ایجاد اینترنت ملی زیرساختهای مناسبی پیش بینی شده است؟
در کشور ما، اندیشه اولیه "اینترنت ملی"در سال 1384 و بعد از آن، در سال ۱۳۸۹ در قانون برنامه پنجم توسعه باعنوان"شبکه ملی اطلاعات"در نظر گرفته شده است. زیرساخت ارتباطی شبکه ملی اطلاعات باید شامل یک شبکه عمومی مسلط متصل به شبکه‌های مستقل موجود داخلی باشد که هیچگونه وابستگی در عملکرد خود به آن‌ها و به شبکه جهانی اینترنت نداشته باشد. اینکه زیرساختهای مناسبی پیش بینی شده یا خیر، سؤالی است که باید از مسئولان ارشد و تصمیم‌گیرنده پرسیده شود. در جایی به نقل از دبیر شورای عالی فضای مجازی دیدم که ایشان گفته اند"راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات در دو فاز اجرا می شود. نخست اصلاح وضع شبکه موجود و فاز دوم، راه‌ اندازی یک سیستم جدید و نو. ولی تا آنجا که من شنیده‌ام اعضای شورای عالی فضای مجازی در جلسه ششم شهریورماه 95 به مصوبه‌ای در خصوص صحه‌ گذاری به عملیاتی شدن فاز نخست شبکه ملی اطلاعات توسط آن وزارتخانه، اشکال گرفتند و به آن رای ندادند.

ادامه دارد ...

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.