پاسخ رهبر معظم انقلاب به استفتائاتی درباره احکام غصب

تاریخ انتشار:
دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌ الله العظمی خامنه‌ای، بخشی از فتاوای رهبر معظم انقلاب در مورد احکام غصب را منتشر کرده است.

به گزارش بلاغ به نقل از ایکنا، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌ الله العظمی خامنه‌ ای، متن این استفتائات و پاسخ رهبر معظم انقلاب به این شرح منتشر کرده است:

سؤال 1880: شخصی قطعه زمینی را به نام فرزند صغیرش خریداری کرده و سند عادی آن را به اسم او به این صورت تنظیم نموده است: «فروشنده فلان شخص است و خریدار هم فلان فرزندش می‏‌باشد» و بعد از آنکه آن کودک به سن بلوغ رسید زمین مزبور را به شخص دیگری فروخت، ولی ورثه پدر با این ادّعا که آن را از پدرشان به ارث برده‏‌اند، با آنکه اسمی از پدرشان در سند عادی نیامده آن زمین را تصرّف کردند، آیا جایز است ورثه در این حالت برای مشتری دوم مزاحمت ایجاد کنند؟

جواب: مجرّد ذکر نام فرزند صغیر در قرارداد معامله به عنوان مشتری، ملاک مالکیت او نیست، بنا بر این اگر ثابت شود که پدر زمینی را که با پول خودش خریده، به فرزندش هبه کرده و یا به او صلح نموده، زمین متعلّق به اوست و اگر آن را بعد از رسیدن به سنّ بلوغ به نحو صحیح شرعی به خریدار دیگری بفروشد، کسی حق مزاحمت و گرفتن زمین از دست او را ندارد.

سؤال 1881: قطعه زمینی را که تعدادی از خریداران آن را خریده و فروخته‌ ‏اند، خریداری نموده و مبادرت به ساخت خانه در آن کردم و در حال حاضر شخصی ادعا می ‏‌کند که آن زمین ملک اوست و سند آن هم به‌ طور رسمی قبل از انقلاب اسلامی به نام او ثبت شده است و به همین دلیل او بر علیه من و تعدادی از همسایگانم به دادگاه شکایت نموده است، آیا تصرّفات من دراین زمین با توجه به ادّعای او غصب محسوب می ‏‌شود؟

جواب: خرید زمین از ذو الیَد قبلی طبق ظاهر شرع محکوم به صحّت‏ است و زمین ملک خریدار است، در نتیجه تا زمانی که فردی که مدّعی مالکیّت قبلی زمین است، مالکیّت شرعی خود را در دادگاه ثابت نکند، حق مزاحمت متصرّف و ذو الیَد فعلی را ندارد.

سؤال 1882: زمینی در یک سند عادی به نام پدری است و بعد از مدتی سند رسمی آن به نام فرزند صغیرش صادر می‏‌شود، ولی هنوز زمین دراختیار پدر است و اکنون که فرزند به سن بلوغ رسیده، ادعا می ‏‌کند که آن زمین ملک اوست زیرا سند رسمی به نام او ثبت شده است، ولی پدر او می ‏‌گوید که زمین را با پول خودش و برای خودش خریده و فقط برای تخفیف مالیات، آن را به نام فرزندش نموده است. آیا اگر فرزند او زمین را بدون رضایت پدرش تصرّف کند غاصب محسوب می‏‌شود؟

جواب: اگر پدری که زمین را با پول خودش خریده، تا بعد از بلوغ فرزند، متصرّف در آن بوده است، تا زمانی که فرزند ثابت نکرده که پدرش آن زمین را به او هبه کرده و مالکیّت آن را به او منتقل نموده، حق ندارد به مجرّد اینکه سند رسمی آن به نام اوست در مالکیّت و تصرّف در زمین و تسلط برآن، مزاحم پدرش شود.

سؤال 1883: شخصی قطعه زمینی را پنجاه سال قبل خریده است و اکنون با استناد به اسم کوه بلندی که در سند مالکیت آن به عنوان محدوده زمین مذکور ذکر شده، ادعای مالکیت میلیون‌ ها متر از زمین‌ های عمومی و ده‌ ها خانه قدیمی را می ‏‌کند که در منطقه واقع بین زمین خریداری شده و آن کوه ساخته شده ‏‌اند، همچنین مدّعی است که نماز اهالی آن منطقه در خانه‏‌ ها و زمین‌ های مزبور بر اثر غصب باطل است، قابل ذکر است که او در گذشته هیچ تصرّفی در آن زمین‌ ها و خانه ‏‌های مسکونی قدیمی موجود در آن مکان نداشته و دلائلی هم که وضعیت آن زمین‌ ها را از صد ها سال پیش مشخص کند وجود ندارد، با توجه به این مطالب مسئله چه حکمی دارد؟

جواب: اگر زمین‌ های واقع بین زمین خریداری شده و کوهی که به عنوان محدوده آن در سند ذکر شده، از زمین‌ های بایری باشد که مسبوق به مالکیت شخص خاصی نیست و یا از زمین‌ هایی باشد که در اختیار متصرّفان قبلی بوده و از آنان به متصرّفان کنونی منتقل شده است، در این صورت هر کس نسبت به هر مقدار از آن زمین‌ ها یا خانه ‏‌ها که در اختیار اوست و در آن ها تصرّف مالکانه دارد، شرعاً مالک محسوب می ‏‌شود و تا زمانی که مدّعی مالکیّت ادّعای خود را از طریق شرعی نزد مراجع قضایی ثابت نکرده، تصرّفات آنان در آن ملک محکوم به اباحة و حلیّت است.

سؤال 1884: آیا جایز است در زمینی که حاکم، حکم به مصادره آن کرده، بدون رضایت مالک قبلی آن، مسجد ساخته شود؟ و آیا خواندن نماز و برپایی سایر شعائر دینی در این قبیل مساجد جایز است؟

جواب: اگر زمین مزبور به حکم حاکم شرع یا با استناد به قانون جاری دولت اسلامی از مالک قبلی آن گرفته شده باشد و یا سابقه مالکیت شرعی برای مدّعی آن ثابت نشود، تصرّف در آن متوقف بر اجازه مدّعی مالکیت و یا مالک قبلی آن نیست در نتیجه ساخت مسجد در آن و خواندن نماز و برپایی شعائر در آن اشکال ندارد.

سؤال 1885: زمینی نسل به نسل از طریق ارث به ورثه رسیده است و سپس غاصبی آن را غصب کرده و به تملک خود در آورده است و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و برپایی حکومت، اقدام به پس گرفتن آن از غاصب نموده‏‌اند، آیا شرعاً مالکیت آن به ورثه می‏‌ رسد یا آنکه فقط در خرید آن از دولت حق تقدم دارند؟

جواب: مجرّد سابقه تصرّفات از طریق ارث، مستلزم مالکیت و حق تقدم در خرید نیست، ولی تا زمانی که خلاف آن ثابت نشده، آمار ه‏ای شرعی بر ملکیت است، بنا بر این اگر ثابت شود که ورثه مالک زمین نیستند، و یا مالکیّت دیگران نسبت به آن زمین ثابت شود. ورثه حق مطالبه زمین یا عوض آن را ندارند و درغیر این صورت حق دارند به مقتضای ذو الیَد بودن، عین زمین یا عوض آن را مطالبه کنند.

دیدگاه‌ها

محمدرضا 22:34 - 1394/11/18

باسلام وعرض ادب محضر مبارک ،شخصی با جعل سند ملک دیگری را به خود منتقل وسپس باسازنده ای قرار داد مشارکت منعقد وملک تخریب وبنای چند واحدی ساخته شده وبرخی در ید منتقل الیه غیر قانونی وبرخی در ید سازنده که سازنده هم سهم خود را به افراد دیگر واگذار نموده اند حال سوالم از معظم له اینست آیا امکان ابطال اسناد وخلع ید وقلع وقمع بنا وجود دارد ؟

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.