نحوه شهادت امام سجاد (ع) پس از واقعه کربلا/ دلیل دیدارهای مکرر یزید با کاروان اسراء چه بود؟

تاریخ انتشار:
یزید پس از واقعه کربلا درصدد نابودی و شهادت ائمه معصوم (ع) از جمله امام سجاد (ع) بود که پس از سال‌ها ایشان را به شهادت رساند.

پس از واقعه‌ی کربلا، یزید تصمیم گرفت امام سجاد علیه السلام را نیز از میان بردارد. به همین دلیل در ملاقات‌هایی که در کاخ خود با او و سایر اسرا داشت، منتظر بود از او حرفی بشنود که بهانه‌ای برای قتلش باشد.

یک روز امام را به کاخ خود فرا خواند و از او سوالی پرسید. امام در حالی که تسبیح کوچکی را در دستش می‌گرداند، به او پاسخ داد.
یزید گفت:« چگونه جرأت می‌کنی موقع حرف‌زدن با من تسبیح بگردانی؟»

امام فرمود:« پدرم از قول جدم فرمود هر کس بعد از نماز صبح، بی‌اینکه با کسی سخن بگوید، تسبیح در دست بگیرد و بگوید:« اللهم انی اصبحت و اسبحّک و امجدک و احمدک و اُهللک بعدد ما ادیر به سبحتی» سپس تسبیح ‌در دست، هر چه می‌خواهد بگوید، تا وقتی به بستر می‌رود، برایش ثواب ذکر گفتن منظور می‌شود. پس هر گاه به بستر رفت، باز همین دعا را بخواند و تسبیح را زیر بالش خود بگذارد، تا موقع برخاستن از خواب نیز برای او ثواب ذکر خدا منظور می‌شود. من هم به جدّم اقتدا می‌کنم.»
یزید گفت:« با هیچ کدام از شماها سخنی نگفتم، مگر اینکه جواب درستی به من می‌دهید.» پس به او هدایایی داد و دستور داد امام را آزاد کنند.

در روایت دیگری نیز چنینی آمده است: بعد از خطبه‌ی حضرت زینب سلام الله علیها که سبب رسوایی یزید شد، او از شامیان نظر خواست که « با این اسیران چه کنم؟» شامیان در پاسخ گفتند: «آنها را از دم شمشیر بگذران ».
یکی از انصار به نام « لقمان بن بشیر » گفت: « ببین اگر رسول خدا صلی الله علیه و آله بود با آنان چه می‌کرد؛ تو نیز همان طور رفتار کن.»

امام باقر علیه السلام نیز که در مجلس حضور داشت، سخنان قاطعی گفت که یزید را از قتل اسرا منصرف کرد. یزید سر بر زیر انداخت و سپس دستور داد آنان را از مجلس بیرون ببرند.

در روایتی نیز امام سجاد علیه السلام به « منهال » فرمودند: « هیچ بار نشد که یزید ما را احضار کند و ما گمان نکنیم که می‌خواهد ما را بکشد.» به هر حال با توجه به شواهد متعدد تاریخی، یزید بارها تصمیم قطعی به قتل امام سجاد و همراهان ایشان داشته ولی خداوند هر بار آنها را نجات داده است. [1]

زمان شهادت امام سجاد علیه السلام
همان طور که در روز تولد حضرت زین العابدین علیه السلام در بین مورّخین اختلاف است، در روز و سال شهادت او نیز اختلاف وجود دارد. دامنه این اختلاف از سال 92 هجری تا سال 100 هجری است، اما آنچه از همه مشهورتر است، یکی سال 94 هجری است که آن را به مناسبت ارتحال فقهای بیشماری از اهل مدینه، « سنه الفقهاء » نامیده اند و دیگری سال 95 هجری.

« حسین » فرزند امام علی بن الحسین علیه السلام وفات پدر خود را در سال 94 اعلام کرده است و بر این اساس بزرگانی نظیر شیخ مفید و شیخ طوسی و محقق اربلی و ابن اثیر نیز همین نظر را داشته اند.
اما بر اساس روایتی که ابوبصیر از امام جعفر صادق علیه السلام نقل کرده است، امام فرموده است: حضرت علی بن الحسین علیه السلام در حالی‌که 57 ساله بودند از دنیا رفت و این واقعه در سال 95 هجری اتفاق افتاد.

آخرین شب زندگانی حضرت
امام صادق علیه السلام فرمودند:
حضرت امام سجاد علیه السلام در شب شهادتش به فرزندش، امام محمد باقر، فرمود:« پسرم، برایم آب بیاور تا وضو بگیرم.»
امام محمد باقر برخاست و ظرفی آب آورد.
امام سجاد فرمودند:« این آب برای وضو شایسته نیست،‌ چرا که در آن حیوانی مرده افتاده.»
امام باقر چراغی آورد و دید موشی مرده در آن افتاده است. از این رو ظرف آب دیگری برای ایشان برد.
امام سجاد فرمود:« پسرم! این همان شبی است که به من وعده داده‌اند.»
سپس سفارش کرد به شترش که بارها با آن به حج مشرف شده بود، خوب رسیدگی کنند و غذا بدهند.[2]

شهادت
روز شهادت امام سجاد نیز 18 ، 22 و 25 محرم نقل شده که روز 25 از شهرت بیشتری برخوردار است.
بنا بر این روایات، امام سجاد علیه السلام 57 یا 58 سال عمر فرمود که :
دو سال آن را در زمان حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام، ده سال را در زمان امامت عموی خود حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام و ده سال را در دوران امامت پدر خود سپری فرموده است و مدت امامت خود آن امام بزرگوار نیز 35 سال بوده است. [3]

محل دفن امام سجاد علیه السلام
حضرت زین العابدین علیه السلام پس از تشییع باشکوه مردم مدینه، در بقیع که قبور بسیاری از اولیاء خداوند، همسران پیامبر، فاطمه بنت اسد و بسیاری از صحابه گرانقدر پیامبر و تعدادی از شهدای صدر اسلام در آن قرار دارد، در کنار مرقد مطهر حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام، عموی بزرگوارش، مدفون گردید.
در این قطعه از بقیع عباس، عموی پیامبر، نیز دفن شده بود و بعداً حضرت امام صادق و حضرت امام باقر نیز مدفون گردیدند. این بخش دارای قبه و بارگاه بوده ولی اکنون به دست وهابیون تخریب شده است. [4]

قاتل امام سجاد علیه السلام
حضرت علی بن الحسین علیه السلام در زمان خلافت ولید بن عبدالملک به شهادت رسید.
بنا به گفته عمر بن عبدالعزیز، ولید که حاکم جبّار و ظالمی بود، زمین را از جور و ستم لبریز کرده بود. در دوره‌ی حکومت او، رفتار مروانیان و کارگزاران آنها با دودمان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، بنی هاشم و به خصوص امام سجاد علیه السلام بسیار ظالمانه و بی‌رحمانه بود.

والی مدینه - هشام بن اسماعیل - گر چه از زمان عبدالملک بن مروان مسئول اداره شهر مدینه بود، ولی در دوران ولید رفتار ظالمانه ای با حضرت زین العابدین علیه السلام در پیش گرفت و هنگامی که به دلیل بدرفتاری زیاد با مردم مدینه از منصب خود عزل شد، او را در کنار منزل مروان نگه داشتند تا مردم از او تقاص بگیرند. او خود معترف بود که از کسی جز علی بن الحسین علیه السلام بیم ندارد، اما هنگامی که امام با جمعی از اصحاب خود از کنار او عبور کردند، هیچ یک به او متعرض نشدند و از او شکایتی نکردند. این جا بود که هشام فریاد زد:« الله اعلم حیث یجعل رسالته » (خدا می‌داند رسالت خود را در کدام خاندان قرار دهد.)
و در روایت دیگری، امام برای او پیغام داد که اگر از نظر مادی در تنگنا هستی، ما تأمینت می‌کنیم.

مورخین درباره قاتل امام با هم اختلاف دارند. بعضی معتقدند امام به دست ولید مسموم شد، و برخی دیگر معتقدند به دست هشام بن عبدالملک، که برادر خلیفه بود؛ اما به هر حال، او نیز نمی توانست بدون اجازه ولید، مرتکب قتل امام شود. [5]

مردم مدینه و اندوه شهادت امام سجاد علیه السلام
خبر شهادت حضرت زین العابدین علیه السلام که با عملکرد انسانی و الهی خود، همگان را مجذوب خود کرده و با مجاهدت سی و پنج ساله خود، تصویری منور و متعالی از امامت در ذهن جامعه اسلامی ترسیم کرده بود، به سرعت در شهر پیچید و همه برای تشییع جنازه او حاضر شدند.
سعید بن مسیب چنین روایت می کند:« وقتی امام به شهادت رسید، همه ی مردم، از نیکوکاران گرفته تا بدکاران، برای تشییع جنازه‌اش حاضر شدند. همه زبان به ستایش او گشوده بودند و سیل اشک از دیدگان همگان جاری بود. در تشییع جنازه‌ی امام همه مردم شرکت کرده بودند و حتی یک نفر در مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله باقی نمانده بود.» [6]

حضرت زین العابدین علیه السلام شتری داشت که بر اساس بعضی از روایات بیست و دو بار با او به حج رفته بود، اما در تمامی این مدت حتی یک ضربه تازیانه هم به او نزده بود. امام در شب شهادت خود سفارش کرد به این شتر رسیدگی شود.
وقتی امام به شهادت رسید، شتر یکسره به سوی قبر مطهر امام رفت، در حالی که هرگز قبر امام را ندیده بود. خود را به روی قبر انداخت و گردن خود را بر آن می زد و اشک از چشم هایش جاری شده بود.

خبر به حضرت امام باقر علیه السلام رسید.
امام کنار قبر پدر رفت و به شتر گفت:« آرام باش. بلند شو. خدا تو را مبارک گرداند.»
شتر بلند شد و برگشت ولی پس از اندکی باز به قبر برگشت و کارهای قبل را تکرار کرد.
امام باقر باز آمد و او را آرام کرد ولی بار سوم فرمود:« او را رها کنید! او می‌داند که از دنیا خواهد رفت.»
سه روز نگذشت که شتر از دنیا رفت. [7]

----------------------------------------
پی‏نوشت‏ها:
[1].بحارالانوار، ج 45،‌ ص 200 و 135
[2].بحارالانوار، ‌ج 46، ص 148، حدیث 4
[3]بحارالانوار،‌ ص 151، حدیث 10 (به نقل از کشف الغمه ) و ص 152 الی ،154 اصول کافی،‌ ج 1، ص 468، حدیث 6
[4].بحارالانوار، ‌ج 46، ص 151، حدیث 10
[5].بحارالانوار،‌ج 46، ص 152، حدیث 12 و ص 153 و 154
[6].بحارالانوار، ‌ج 46، ص 150
[7].بحارالانوار، ‌ج 46، ص147 و 148، حدیث 2 و 3 و 4 به نقل از بصائر الدرجات و اختصاص و اصول کافی ج 1، ص 467، حدیث 2 و 3 و4
منبع :beytoote_rasekhoon.net



دیدگاه‌ها

ناشناس 14:01 - 1400/09/28

ممنون

غریبه 14:11 - 1401/12/05

خداوندا ما را از پیروان امامان قرار بده.ممنون مطالب فوق العاده بود 🥰

عسل 08:33 - 1401/12/09

امام مظلومم😭😭😭

علی اصغر 11:55 - 1401/12/09

از فضائل امام ها اینکه همه به شهادت رسیدند

طالب اقدم 00:49 - 1401/12/12

جانلار سیزه قوربان ای اماملار ...اگر سیز اولماسایدیز انسانیت ده یوخودی ....

ملیکا 17:42 - 1402/01/23

الهی به قربون تک تکتون برم مهربونها. چقدر شما مظلوم هستین😭😭😭

ناشناس 23:32 - 1402/02/07

فدوه روحلکم یا امیر العرب ، احبکم یا امامی ، والله مشتاقتلکم 😢

ناشناس 18:43 - 1402/02/15

جانم به قربانت آقای مظلوم

عباس 00:04 - 1402/03/02

خدا بحق مظلومیت شما غایب از خاندان شما رو برگردونه
اللهم عجل لولیک الفرج

سیده حببیه رضو… 20:24 - 1402/03/19

همیشه سرگذشت امامان را میخوانم گلویم چنان می‌فشارد نفسم بند میاد و عجیب هوای دیدنشون را دارم و دلتنگم 🤲🤲💔😭😭

مریم حیاتی

In reply to by سیده حببیه رضو…

18:13 - 1402/05/08

ان شالله که این حال و هوا همیشگی باشه برات.
وقتی دلتنگی ،مطمئن باش به دیدارشان مفتخر شدی که دلت بی تاب است.
هر کار نیکی ،هر دعایی از ما در راه خدا در راه آنان در راه انسانیت پیغامی که به نه تنها به همه ی جهان که به آنان نیز می‌رسد و روزی به آرزویت میرسی.
با این دل پاک برای آرزوی من هم دعا کن.
التماس دعا.

بی نام 14:06 - 1402/05/03

سلام بر آقای مظلوم

هیچوقت شما رو از یاد نمیبریم ؛ و همیشه پیرو دین شما و پیغمبر (ص) خواهیم بود.

محمدمهدی 02:12 - 1402/05/04

خدایا دیدگان مارا به جمال حضرت مهدی روشن بگردان

محسن زنگویی 23:26 - 1402/05/06

امام سجاد به حق یکی از مظلوم ترین ائمه است چرا که حادثه ی کربلا را دید اسارت اهل بیت به کوفه و شام رادید و در دوران جنایت کارترین و وحشی ترین خلفای بنی امیه و اموی و در دوران خفقان بسیار شدید امامت کرد دورانی که بر شیعیان و پیروان امام نیز بسیار سخت گذشت سلام بر شما ای فرزند رسول خدا و فرزند امیرالمومنین جانم فدایت امام بزرگوار

محمد 08:13 - 1402/05/07

سلام و درود خداند بر تو ای زیباترین روح پرستنده

سهیلا 14:03 - 1402/05/07

اللهم عجل لولیک الفرج

سمانه قاسمی 18:12 - 1402/05/07

در جهان برشما گریستن کمترین کار است
عاشق ومحب شما بودن ودر مسیر شما زندگی کردن مهم است

سجادبختیاری 20:18 - 1402/05/07

قربون مظلومیت امام های غریبمون برم تا ابد

یا مهدی 00:45 - 1402/05/08

اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم یا زهرا

معصومه 05:17 - 1402/05/08

السلام علیک یابن رسول الله

احمد محرری 09:34 - 1402/05/08

انشاالله شفیع تمام شیعیان بشن بحق محمد و آل محمد .

انسیه 10:04 - 1402/05/08

ممنون که مطالب خوبی ارائه می‌دهید.
کاش در مورد شغل امامان و خیلی از چیزایه دیگه هم مطلب میزاشتین.سپاس

طنین 14:22 - 1402/05/08

این دنیای فانی عجیب برای آنان که سخن حق را می‌گویند، کوچک و حقیر است؛ که تاب نگه داشتن این نور های الهی را نداشته و همه را در نهایت مظلومیت از خود می‌راند و به عالمی شایسته تر و زیباتر می‌فرستد. انشالله که هممون مورد رحمت خداوند واقع بشیم و همانند این بزرگواران جان ناچیز خود را به صاحب اصلی آن پیشکش کنیم.
به حق صاحب الزمان انشالله
#لبیک یا مهدی

لطیف 15:59 - 1402/05/08

اللهم احشرنا مع الایمه علیهم السلام
االهم صلی علی محمد وآل محمد

مریم حیاتی 18:18 - 1402/05/08

تنها با انجام دادن کار خوب و دور شدن از بدی ها ،به داد مردم رسیدن ،درد بینوا را شناختن ،مهربانی با دیگران ،و ... ما را بیش از هر آنچه تصور کنیم به ایشان و خدا نزدیک می‌کند.

قائمی 18:48 - 1402/05/08

سلام بسیار عالی بود

الف ر 23:21 - 1402/05/08

چقدر مظلوم زیستند چقدر مظلوم به شهادت رسیدند و چه مظلومانه وبدون ضریح مثل جدشان امام حسن علیه السلام

ناشناس 21:40 - 1402/05/09

امام سجاد بزرگوار چقدر صحیفه سجادیه شما زیباست هرکدام از دعاها را که میخوانیم میبینیم که فقط یک معصوم میتواند با خداوند به این زیبایی راز و نیاز کند . انشالله ظهور سرورمان و فرزند شما امام زمان .

ناشناس 08:39 - 1402/05/10

جانم به فدای شما اهل بیت

ناشناس 17:12 - 1402/05/11

کرامتنا شهاده چه مصیبت از فراق بابا برسجادوسکینه امد

گنه کار 05:19 - 1402/05/20

اسلام علیک یا ابا عبدالله(ع)...اسلام علیک یا علی ابن الحسین یا زین العابدین(ع) ...یا بیمار دشت کربلا گره گشایی کن ارباب .شِفای همه ی مریضان عنایت بفرما آقا جااانم ...یا حضرت زینب(س) به تن تب دار امام سجاد (ع)به دادمان برس .

سیدجمال 10:22 - 1402/05/20

لبیک یا امام سجاد

مهدی 13:18 - 1402/05/21

مطالب مفید بود
خداوند مارا از عاشقان واقعی ائمه قرار دهد

ناشناس 17:43 - 1402/05/21

جانم به شما فدای اهل بیت

ناشناس 14:03 - 1402/06/16

لبیک یاامام سجاد

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.