رفتن به محتوای اصلی
حجت‌الاسلام‌والمسلمین استاد واعظی:

ثبت تجربه‌های موفق و حمایت از ایده‌های نو، مسیر ارتقای تبلیغ دینی است

تاریخ انتشار:
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با تأکید بر ضرورت ثبت و انتقال تجربه‌های موفق فرهنگی و تبلیغی و حمایت از خلاقیت‌ها و ایده‌های نو، این اقدامات را از راهکارهای ارتقای کیفیت تبلیغ دینی دانست و بر لزوم فراهم‌کردن زمینه آزمون عملی ایده‌ها و گسترش الگوهای اثربخش در سطح ملی تأکید کرد.
1

به گزارش خبرنگار بلاغ، حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد واعظی، رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، در جلسه تبیین مأموریت‌های اداره کل مطالعات فرهنگی و تبلیغی معاونت فرهنگی، تبلیغی و رسانه‌های نوین دفتر تبلیغات اسلامی، ضمن قدردانی از تلاش‌های معاونت و مجموعه همکاران آن، روند فعالیت‌های این بخش را با وجود محدودیت‌های نیروی انسانی، رو به رشد ارزیابی کرد و گفت: طرح طراحی‌شده برای توسعه مطالعات فرهنگی و تبلیغی، از نظر جهت‌گیری، اهداف و ساختار پیش‌بینی‌شده، طرحی جامع و ارزشمند است؛ اما موفقیت اصلی آن در گرو تبدیل برنامه‌ها و طراحی‌های نظری به اقدامات عملی خواهد بود.

وی با تأکید بر اهمیت دانش‌بنیان‌کردن تبلیغ و فعالیت‌های میدانی افزود: هر اندازه این طرح در عرصه عمل محقق شود، ارزشمند است؛ چراکه جهت‌گیری آن درست و در راستای ارتقای کیفیت فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغی است.

بهره‌گیری از ظرفیت نخبگان و صاحب‌نظران فرهنگی
استاد واعظی با اشاره به ضرورت استفاده از ظرفیت‌های علمی و تخصصی در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی و تبلیغی اظهار کرد: یکی از مزیت‌های ساختارهای مطالعاتی چابک، امکان بهره‌گیری از نخبگان و صاحب‌نظران بدون نیاز به ایجاد ساختار گسترده و نیروی انسانی ثابت است. ازاین‌رو، می‌توان از طریق مصاحبه‌های عمیق، نشست‌های علمی، میزگردها و دیگر قالب‌های کارشناسی، دیدگاه‌های تخصصی را در فرایند تصمیم‌سازی و طراحی اقدامات فرهنگی و تبلیغی به کار گرفت.

وی با بیان اینکه رصد تحولات فرهنگی از بخش‌های مهم مأموریت اداره کل مطالعات فرهنگی و تبلیغی است، تصریح کرد: در کشور نهادهای مختلفی در حوزه رصد تحولات فرهنگی و اجتماعی فعالیت می‌کنند؛ بنابراین، ضرورت ندارد این اداره کل تمام ظرفیت خود را صرف رصد مستقیم کند، بلکه باید با برقراری ارتباط و تعامل با این مجموعه‌ها، از نتایج و داده‌های موجود بهره‌مند شود.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ادامه داد: رصد فرهنگی نباید به هدفی مستقل تبدیل شود، بلکه باید هوشمند، هدفمند و معطوف به اقدام باشد. به این معنا که متناسب با برنامه‌ها و طرح‌های در دست اجرا، اطلاعات مورد نیاز گردآوری و تحلیل شود تا هم کیفیت اقدامات افزایش یابد و هم در صورت نیاز، زمینه طراحی برنامه‌های جدید فراهم شود.

ضرورت بهره‌گیری از دیدگاه نخبگان و تجربه‌های میدانی
استاد واعظی با تأکید بر لزوم استفاده جدی از ظرفیت نخبگان فرهنگی و تبلیغی گفت: مدیران و تصمیم‌گیران ممکن است به‌تدریج به تجربه‌ها و برداشت‌های شخصی خود اتکا کنند و تصور کنند مراجعه به صاحب‌نظران بیرونی دستاورد چندانی ندارد؛ درحالی‌که حتی اگر یک جلسه کارشناسی به چند نکته تازه و کاربردی منجر شود، ارزش مراجعه به جامعه نخبگانی را دارد.

وی افزود: استفاده از ظرفیت‌های بیرونی می‌تواند علاوه بر دستیابی به ایده‌های جدید، موجب افزایش شناخت مدیران از میدان و درک دقیق‌تر مسائل شود. ازاین‌رو، باید از شکل‌گیری حلقه‌های بسته کارشناسی پرهیز کرد و امکان بهره‌مندی از دیدگاه‌های متنوع را فراهم ساخت.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم همچنین بر ضرورت ثبت و تجمیع تجربه‌های موفق فعالان میدانی تأکید کرد و گفت: افرادی که در عرصه‌های فرهنگی و تبلیغی تجربه‌های موفقی به دست آورده‌اند، حامل دانش ارزشمندی هستند که باید ثبت و منتقل شود. ایجاد سازوکاری برای تجربه‌نگاری و گردآوری این دستاوردها می‌تواند به شکل‌گیری منبعی دانشی و قابل استفاده برای مبلغان و کنشگران فرهنگی کمک کند.

شناسایی ایده‌های نو و فراهم‌کردن میدان آزمون
استاد واعظی یکی دیگر از مأموریت‌های مهم این مجموعه را شناسایی خلاقیت‌ها و ابتکارات طلاب و مبلغان دانست و اظهار کرد: باید با برگزاری رویدادها، فراخوان‌ها و برنامه‌های ایده‌محور، زمینه معرفی و شناسایی ظرفیت‌های نوآورانه در عرصه فرهنگ و تبلیغ فراهم شود؛ اما این فرایند نباید به شناسایی ایده‌ها محدود بماند، بلکه لازم است میدان عملی برای آزمون و ارزیابی آن‌ها نیز ایجاد شود.

وی با اشاره به طرح «نیلوفرانه» به‌عنوان نمونه‌ای از فراهم‌شدن زمینه فعالیت میدانی برای ایده‌های تبلیغی خاطرنشان کرد: برخی گروه‌های تبلیغی در حوزه ارتباط‌گیری و اثرگذاری بر نوجوانان، ایده‌ها و ابتکاراتی دارند. فراهم‌کردن میدان اجرا به این گروه‌ها کمک می‌کند تا میزان اثربخشی ایده‌های خود را در عمل محک بزنند و ظرفیت‌های موفق شناسایی و تقویت شود.

گسترش دستاوردهای فرهنگی و تبلیغی در سطح ملی
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه دانش‌بنیان‌کردن کنشگری میدانی نباید به فعالیت‌های داخلی دفتر تبلیغات اسلامی محدود شود، تصریح کرد: پرکردن شکاف میان دانش و عمل در عرصه فرهنگ و تبلیغ، ظرفیتی ملی دارد و دستاوردهای این مسیر می‌تواند در بهینه‌سازی فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغ دینی در سراسر کشور مؤثر باشد. بنابراین، باید از ابتدا برای انتشار، انتقال و ترویج نتایج و تجربه‌های موفق برنامه‌ریزی کرد.

وی با اشاره به نقش واسطه‌ای دفتر تبلیغات اسلامی در عرصه فرهنگ و تبلیغ دینی افزود: مأموریت این دفتر آن نیست که تمام فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغی را مستقیماً در سراسر کشور اجرا کند؛ بلکه باید کنشگران میدانی، طلاب و فعالان فرهنگی را از نظر محتوایی پشتیبانی کند، الگوهای اثربخش در اختیار آنان قرار دهد و دانش و مهارت لازم برای فعالیت مؤثر را افزایش دهد.

استاد واعظی با اشاره به نمونه‌هایی همچون طرح «نیلوفرانه» و کلینیک‌های مشاوره‌ای گفت: در چنین طرح‌هایی، هدف نباید صرفاً گسترش اجرای مستقیم برنامه از سوی دفتر تبلیغات اسلامی در همه استان‌ها باشد؛ بلکه لازم است الگوی فعالیت تدوین و تقویت شود، تجربه اجرای آزمایشی آن مورد ارزیابی قرار گیرد و سپس دانش و الگوی به‌دست‌آمده در اختیار مجموعه‌های توانمند در استان‌ها قرار گیرد تا آنان نیز بتوانند این اقدامات را اجرا کنند.

تکمیل چرخه الگوسازی؛ اولویت فعالیت‌های آینده
استاد واعظی در جمع‌بندی سخنان خود، تکمیل چرخه الگوسازی و رساندن فعالیت‌ها به مرحله بلوغ و قابلیت ترویج را از اولویت‌های مهم معاونت فرهنگی، تبلیغی و رسانه‌های نوین دانست و اظهار کرد: به‌جای افزایش تعداد طرح‌هایی که صرفاً به‌صورت محدود و ناتمام اجرا می‌شوند، بهتر است در هر حوزه، تعداد مشخصی از فعالیت‌ها از نظر دانشی و الگوسازی به سطح مطلوب برسند و سپس در مقیاس ملی توسعه یابند.

وی افزود: چه در حوزه فضای مجازی و چه در زمینه کنشگری فرهنگی مرتبط با نوجوانان و جوانان، باید تلاش کرد طرح‌ها به‌صورت کامل بررسی، تقویت و ارزیابی شوند و پس از دستیابی به الگوی کارآمد، زمینه گسترش آن‌ها فراهم شود. چنین رویکردی می‌تواند اثربخشی فعالیت‌های دفتر تبلیغات اسلامی را افزایش دهد.

رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در پایان، ضمن قدردانی از تلاش‌های معاونت فرهنگی، تبلیغی و رسانه‌های نوین و مدیران و کارکنان آن، بر اهمیت استفاده مطلوب از فرصت خدمت و تقویت فعالیت‌های فرهنگی و تبلیغی تأکید کرد و برای توفیق روزافزون مجموعه در مسیر خدمت به دین و جامعه، آرزوی موفقیت کرد.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • آدرس های صفحه وب و آدرس های ایمیل به طور خودکار به پیوند تبدیل می شوند.